На ринку електроенергії – день зимового протистояння

На ринку електроенергії – день зимового протистояння. В прямому та переносному сенсі

Баланс електроенергії та вугілля станом на 21.12.2020

На цю мить та напередодні такого шанованого енергетиками свята як День енергетика в енергосистемі зовнішнє все виглядає добре – електрика є. Ну, хіба що резервів потужності не вистачає.

Натомість тренди, про які ми писали в попередніх постах , не змінилися – вугілля зі складів ТЕС спрацьовується підвищеним темпом, АЕС, які на цей час вже мають бути в роботі продовжують ремонтуватися, а сам ринок електроенергії не видає жодних адекватних цінових сигналів.

Отже.

  1. Запаси вугілля на складах ТЕС за останню добу знизилися на 31 тис. т., залишок складає 1,05 млн т.
  2. З початку грудня спалили 633 тис. т., з початку опалювального сезону – 1,5 млн т., або 60 % від накопиченого.
    Іншими словами – склади «все», працюємо з «коліс».
  3. Ринок електроенергії продовжує жити своїм особливим життям – життям «хибних цінових сигналів», які ніяк не реагують на реальне співвідношення «попиту та пропозиції» на ринку електроенергії в цілому, рівно як і провокують зростання технологічних викликів в об’єднаній енергосистемі, зокрема:
    • 1 коп./кВт на електроенергію від Енергоатому (перехресне субсидіювання) та «прайскепи» продовжують «обрізати» ринкові ціни. Якими вони є насправді в Україні? – нікому не відомо.
    • З переходом на прямі контракти Енергоатом з жовтня перестав «обвалювати» ціни на РДН та відповідно на балансуючому ринку, натомість ознаки «демпінгу» разом з цим перемістилися на ринок двосторонніх договорів.
    • На РДН та ринку прямих контрактів Гарантований покупець з його новими персональними «прайскепами» продовжить впливати (знижувати) на ціни.
    • З січня 2021 року стартує механізм стимулюючого тарифоутворення для Операторів системи розподілу і який теж трохи натисне на ціни. На які, наскільки та чи є джерела? – невідомо. Так ми запускаємо, чи рапортуємо?
    • З ліквідацією перехресного субсидіювання з 1-го січня 2020 року вже не встигаємо.
  4. Можливість безоплатних поставок електроенергії покидати ринок електроенергії поки що не збирається.

Що в «сухому залишку» на завершення енергетичного 2020 року?

Всім енергетикам – вітання з Днем енергетика та шана!
Всім енергетикам – порозуміння та наснаги!
Всім споживачам – тепла та світла, скільки забажаєте та коли забажаєте!
Всім разом – згуртованості та довіри.
А зважаючи, що прийдешній 2021 рік є роком «бика», то бажаємо щоб на ринку електричної енергії ціни не «бикували», а, врешті-решт, знайшли своє справедливе відображення.

Може зацікавити

ОЕС України