Про визначення граничного розміру плати за абонентське обслуговування

МінрегіономРозпочато громадське обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про визначення граничного розміру плати за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами»

Розпочато громадське обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про визначення граничного розміру плати за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами» (далі – проект акта).

Проект акта розроблено Мінрегіоном на виконання пункту 6 частини першої статті 4 Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон), згідно з яким до повноважень Кабінету Міністрів України віднесено встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами.

З прийняттям та набранням чинності вказаним Законом суттєво змінюватиметься система взаємовідносин, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг.

Статтею 14 Закону передбачено особливості укладання договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку.

Відповідно до частини першої цієї статті Закону за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону:

1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір);

2) від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір);

3) об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.

При цьому Закон визначає, що при укладенні індивідуального договору споживачем сплачується плата за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України. Відповідні повноваження надано Кабінету Міністрів України згідно із статтею 4 Закону.

Таким чином, проектом акта пропонується затвердити Порядок визначення граничного розміру плати за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.

Крім того, проектом акта передбачається внести зміну до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», встановивши, що субсидії для плати за абонентське обслуговування мають надаватися в межах граничного розміру плати за абонентське обслуговування, визначеного Кабінетом Міністрів України.

 

За темою:

Прийнято Закон «Про житлово-комунальні послуги»

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів
Процедура приєднання газотурбінних або газопоршневих установок до ГРМ