Всі принципи ядерної безпеки на Запорізькій АЕС порушені

Всі принципи ядерної безпеки на Запорізькій АЕС порушені

Запорізька атомна електростанція, яку російські військові захопили 4 березня, вийшла з-під контролю. З кожним днем ситуація там стає все серйознішою, заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, повідомляє Kosatka.Media.

«Всі принципи ядерної безпеки були порушені. На карту поставлено надзвичайно серйозну, надзвичайно серйозну і небезпечну справу», – сказав Гроссі, нагадавши, що під час захоплення станції поблизу були обстріли.

Зараз ЗАЕС контролюють росіяни, проте там все ще є українські працівники. Це призводить до конфліктів та насилля. За словами Гроссі, контакт з персоналом є, але він «неоднорідний».

Гендиректор МАГАТЕ також додав, що ланцюжок поставок обладнання та запасних частин на АЕС був перерваний: «Ми не впевнені, що станція отримує все, що їй потрібно».

Російські окупанти перетворили Запорізьку атомну електростанцію на «ядерний щит», заявив державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен.

«Звідти окупанти атакують українські сили, адже розуміють, що не отримають удару у відповідь. Звичайно, українці не можуть відкрити вогонь у відповідь, інакше станеться жахлива аварія на АЕС», - заявив голова Держдепу США.

Він зазначив, що раніше рф прикривалася «живим щитом» з мирних жителів і назвав дії росії щодо найбільшої української атомної електростанції «вершиною безвідповідальності».

Може зацікавити