Прийнято останній закон, необхідний для проведення анбандлінгу Нафтогазу

Верховна Рада України на засіданні 3 грудня підтримала в другому читанні і в цілому законопроект 2359-1, яким звільнено від сплати ПДВ операції з передачі новому оператору газотранспортної системи (ГТС) майна, необхідного для транспортування природного газу. За відповідне рішення проголосували 328 народних депутатів.

Наразі зазначене майно перебуває в державній власності у складі магістральних газопроводів та інших об'єктів, що використовуються для транспортування газу і діяльності оператора ГТС.

Законопроект дає можливість завершити процедуру анбандлінгу НАК «Нафтогаз України» згідно з вимогами Третього енергопакету.

Згідно з планом анбандлінгу Нафтогазу, новим оператором ГТС буде ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ). Рішенням Уряду ОГТСУ буде передано у власність АТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ), 100% акцій якого передано в управління Міністерству фінансів.

Новий оператор, якому держава передаватиме в управління газотранспортну систему терміном на 15 років, зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року.

Мінекоенерго

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів