Стратегічно важливі проекти ЮУАЕС гальмуються через нестачу коштів

НАЕК «Енергоатом»Зростання боргів перед НАЕК «Енергоатом» за відпущену електроенергію призвело до сповільнення будівельних робіт за двома інвестиційними проектами, які реалізуються на майданчику Южно-Українського енергетичного комплексу, – реконструкції системи технічного водопостачання ЮУАЕС та добудови Ташлицької ГАЕС.

Нині заборгованість склала понад 20 млрд грн. Через брак коштів відставання від затверджених термінів реалізації основних будівельних робіт становить від 15 до 90 діб.

«Незважаючи на складне фінансове становище компанії, будівництво продовжується,– заявила Тетяна Амосова, директор з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом». - Якщо фінансова ситуація зміниться на краще, ми зможемо надолужити відставання. Сподіваємося, що наше будівництво не доведеться зупиняти».

Довідково

Проєкт реконструкції системи технічного водопостачання дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, який є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надмірної нічної енергії.

До складу Южно-Українського енергетичного комплексу входять Южно-Українська АЕС (3 енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і високоманеврена Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити