Щодо розвитку виробництва біометану

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 5464 «Про внесення змін до закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану».

Згідно ЗУ «Про ринок природного газу» та Кодексу газотранспортної системи виробники біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел мають право на отримання доступу до газотранспортних і газорозподільних систем, газосховищ, установки LNG та на приєднання до газотранспортних та газорозподільних систем, за умови дотримання технічних норм та стандартів безпеки відповідно до законодавства та за умови, що біогаз або інші види газу з альтернативних джерел за своїми фізико-технічними характеристиками відповідають стандартам на природний газ.

Таким чином, очищений біогаз, який в європейській практиці прийнято називати терміном «біометан», технічно вже сьогодні можливо подавати до газотранспортної або газорозподільної системи, а виробник очищеного біогазу буде вважатись незалежним виробником природного газу в нерегульованому сегменті.

Однак, в чинному законодавстві України були відсутні механізм верифікації біометану для забезпечення його подальшої подачі у ГТС та визначення поняття «біометан».

Зміни передбачають визначення терміну «біометан», що наразі відсутній у Законі України «Про альтернативні види палива», а також встановлення законодавчих основ для створення і функціонування реєстру біометану.

Прийнятий законопрєкт забезпечить можливість верифікувати очищений біогаз (біометан), фізико-технічні характеристики якого відповідають вимогам нормативно-правових актів на природний газ, надавати гарантії походження на певний обсяг поданого в газотранспортну систему біометану та експортувати вироблений біометан через використання реєстру біометану.

Запропонований механізм розвитку ринку біометану дозволить розширити можливості виробників біометану щодо реалізації та експорту біогазу (біометану), а також підвищити економічну привабливість біогазових проєктів для потенційних інвесторів.

Може зацікавити

GreenExpo 2024