Борги заважають розпочати опалювальний сезон

naftogazНафтогаз зараз не має можливості надати номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам, у тому числі, 12 великим, з дев‘яти регіонів. Головна причина – недотримання тепловиробниками вимог постанови Кабінету міністрів №867 «Про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу» від 19 жовтня 2018 року.

Ключові проблемні ситуації з тепловиробниками зараз є у Кривому Розі, Херсонській області, містах Сміла, Сєверодонецьк, Первомайськ та Шепетівка.

У більшості випадків накопичення заборгованості та зрив графіку її погашення є наслідком бездіяльності місцевих органів влади. У ситуації з Херсонською ТЕЦ, Криворізькою ТЕЦ та Сєвєродонецькою ТЕЦ відповідальність несе Фонд державного майна, в управлінні якого знаходяться ці виробники тепла.

Урядова постанова № 867 передбачає, що обов’язковими умовами постачання газу виробникам тепла зокрема є:

  • підписання договору з Нафтогазом;
  • виконання хоча б однієї з умов нижче:
    • дотримання рівня розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій та без урахування штрафних санкцій) або
    • укладення з Нафтогазом та виконання договору реструктуризації або
    • погодження з Нафтогазом та виконавчим органом місцевої ради графіку погашення заборгованості до 2021 року, його дотримання та сплата поточних платежів.

Інф. Нафтогаз

Може зацікавити