Щодо безперебійного постачання електричної енергії державним вугледобувним підприємствам

coal3 thumbnailУряд вживає заходів для безперебійного постачання електричної енергії державним вугледобувним підприємствам. Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету» прийнято на засіданні Уряду 30 січня.

Розпорядженням передбачено виділити Міненерговугілля  450 млн грн для забезпечення державними вугледобувними підприємствами оплати спожитої електричної енергії у 2019 році.

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» державні вугледобувні підприємства повинні здійснити заходи щодо закупівлі з 01.01.2019 року послуги з розподілу та послуги з постачання електричної енергії. Відповідно до розпорядження Уряду постачальником «останньої надії» визначено ДПЗД «Укрінтеренерго». Державними вугледобувними підприємствами укладено договори на постачання електричної енергії з ДПЗД «Укрінтеренерго». Але у зв’язку з тим, що переважною більшістю зазначених підприємств не забезпечено поточну оплату спожитої електричної енергії, вони отримали попередження про припинення електропостачання з 30.01.2019.

У зв’язку із зменшенням протягом 2018 року обсягу видобутку рядового вугілля через відсутність коштів на придбання обладнання, що призвело до дефіциту  обігових коштів, підприємствами  здійснено лише часткову оплату  загальної вартості електроенергії.  Державна підтримка на часткове покриття витрат із собівартості товарної вугільної продукції у сумі 2 071,1 млн грн не забезпечила їх збалансованості. Водночас така державна підтримка на 2019 рік становить 630,0 млн грн, що на 1 441,1 млн грн менше, ніж у 2018 році, тому вугледобувні підприємства не в змозі розраховуватись із постачальниками за спожиту електроенергію.

Зазначене розпорядження  сприятиме вжиттю відповідних заходів з метою запобігання виникненню надзвичайної ситуації техногенного характеру з причини можливого затоплення діючих шахт, що  може мати значні негативні екологічні та соціальні наслідки.

Інф. КМУ

Може зацікавити