ДП «Львіввугілля»

Вугільні шахти – стратегічні об’єкти. Знеструмлення неприпустиме!

Опівночі з 22 на 23 грудня, попри усі домовленості з постачальником, вимкнено електроенергію на всіх 6 шахтах ДП «Львіввугілля».

До моменту знеструмлення шахт всі керівники були попередженні і працівники були виведені на поверхню шахти. Спуск першої зміни затримано, адже потрібно унормувати стан гірничої атмосфери і переконатися у безпеці ведення виробничих процесів. Відповідно, є і економічні збитки.

ДП «Львівугілля» на сьогодні не отримало коштів за відвантажене вугілля:  113 млн  грн з ДП «Держвуглепостач», 92 млн  грн  з ПАТ «Центренерго» та 4млн 743 тис грн – з Калуської ТЕЦ. Тому розрахуватися наперед за електроенергію не може – немає достатніх обігових коштів.

Розуміючи це, керівництво держпідприємства постійно вело перемовини з постачальником електроенергії, щоб відстрочити платіж.

Знеструмлення вугільних шахт – неприпустимий крок, наслідками якого можуть стати повне знищення підприємств  та екологічна катастрофа у регіоні. Про це наголошено у листі в Мінекоенерго.

За словами голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинеця, знеструмлення шахт сталося через вимоги з боку «постачальника останньої надії» районної електромережі – сплатити 22 млн грн за електроенергію періоду грудня 2019-го - січня 2020 року.

«Гірники не в змозі виконати подібні вимоги через відсутність коштів, накопичені перед ними борги не тільки із заробітної плати, а й за відвантажене вугілля, - пише Михайло Волинець. - Тільки ПАТ «Центренерго» заборгувало ДП «Львіввугілля» 92 млн грн, не сплативши ані копійки за вугілля, відвантажене в жовтні, листопаді, грудні. Такого не було в історії енергетичної та вугільної галузей! Що це, якщо не цілеспрямоване знищення вуглевидобувних підприємств України? І це в той час, коли в інтересах діячів від бізнесу, за підтримки голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса та за сприяння міністра енергетики Олексія Оржеля, інших представників органів влади, продовжується постачання й закупівля електроенергії, вугілля з країни-агресора Росії».

Також Михайло Волинець повідомив, що Незалежна профспілка гірників України звернулася з телеграмами до очільників країни про необхідність вжити термінових заходів для врегулювання штучно створеної посадовцями надзвичайної ситуації.

Може зацікавити