Росія зупиняє поставки вугілля в Україну з 1 листопада

Імпорт вугілляРосія зупиняє поставку енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада, повідомляє ExPro з посиланням на народного депутата Андрія Геруса.

«З 1 листопада Російська Федерація зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну. Мова іде про вугілля марки А (антрацит) та П (пісне)», - вказав Герус.

Зокрема, він повідомив, що вугілля з РФ поставлялося для станцій Луганської та Криворізької ТЕС, що належать ДТЕК, Слов’янської ТЕС, що належить ПАТ «Донбасенерго» та Дарницької, Сумської та Чернігівської ТЕЦ, що належать Технова.

«За інформацією учасників ринку, заборона не розповсюджується на коксівне вугілля, а стосується лише вугілля, яке використовується для потреб енергетики. Такі дії РФ схожі на їх дії восени 2014 року», - прокоментував Герус.

Станом на 28 жовтня, сумарні запаси вугілля на складах теплоелектростанцій склали 572,3 тис. тонн. За даними Міненерго, на склади ТЕС 28 жовтня була загалом поставлено 51,3 тис. тонн вугілля українського походження та 13,9 тис. тонн імпортного вугілля. Водночас, за 27 жовтня теплоелектростанціями сумарно було витрачено 126,4 тис. тонн, витрати за добу перевищили поставку майже вдвічі.

Довідково
За даними Міністерства енергетики України, у січні 2021 р. Україна імпортувала з Росії 341,5 тис. т енергетичного вугілля, з яких 336,6 тис. т склали поставки антрациту, у лютому 2021 р. було імпортовано 308,5 тис. т антрациту, у березні – 201,3 тис. т антрациту. У квітні цього року з Росії поставки антрациту становили 217,5 тис. т, газового вугілля – 16,6 тис т. За період січня-квітня 2021р частка Росії у структурі імпорту енергетичного вугілля становила 61,7%, всі поставки дефіцитного антрациту були здійснені виключно з РФ.

Може зацікавити