Субсидії у вугільну галузь

Україна є чемпіонкою вугільного субсидування

751 мільйон євро. Саме стільки Україна витратила на підтримку вугільної галузі протягом 2018-2019 років. Це найбільша сума прямих субсидій для виробництва електроенергії з кам’яного та бурого вугілля з-поміж усіх країн-членів Енергетичного Співтовариства, до якого входить Україна.

Такі результати звіту представників секретаріату Енергетичного Співтовариства. Вони проаналізували субсидії 6 країн членів Енергетичного співтовариства, які використовують вугілля для виробництва енергії, а саме: Боснію і Герцеговину, Косово, Чорногорію, Північну Македонію, Сербію і Україну.

Відповідно до звіту, протягом у 2015-2019 років дані країни витратили два мільярди євро на підтримку вугільної галузі. Водночас кількість прямих субсидій з 2015 року зменшується в кожній із цих країн, крім України.

У бюджет на 2021 рік уряд заклав майже 4 мільярди гривень на підтримку вугільної галузі.

Україна як договірна сторона Енергетичного Співтовариства має зобов’язання позбутися будь-яких дотацій в енергетичному секторі для того, щоб забезпечити вільну конкуренцію на ринку і не давати одним компаніям несправедливої переваги над іншими.

Екодія

Може зацікавити