Що не так з обіцянкою Кабміну знизити ціни на газ

Обіцяного урядом зниження газових платіжок на 30-40% українцям слід чекати лише в березні. У січні платіжки вже нараховано відповідно до грудневих цін на газ, а в лютому прийдуть відповідно до січневих, які були найвищими в нинішньому опалювальному сезоні. Доставку газу споживачі також оплатять відповідно до тарифів, які було підвищено з 1 січня в середньому в 1,7 рази. Скасувати це уряд не в змозі - заднім числом рішення влади не діють.

Постанову про обмеження ціни газу для побутових споживачів на рівні 6,99 грн/куб. м опубліковано вчора, вона діятиме з 1 лютого до 31 березня. Зниження граничного тарифу на розподіл газу в регіональних мережах (платіжка за доставку) до 1,79 грн для 14 із 41 облгазу регулятор НКРЕКП ухвалив на сьогоднішньому засіданні.

Урядова постанова допоможе тим, хто має в будинках автономне опалення, але при цьому вмикає "зелене світло" підвищенню тарифів на тепло і гарячу воду в багатоквартирних будинках. Обмеження ціни не поширюється на ціну газу для тепловиків.

Окрім того, приватні постачальники газу можуть покарати бюджет на мільярди гривень: у відповідь на вимогу продавати населенню газ нижче за ринок, вони за рішенням судів можуть отримати компенсацію, яку буде виплачено з держбюджету.

 

Читати повністю

 

За темою:

Зниження тарифів на газ для населення?

НКРЕКП затвердила тарифи доставки газу на 2021 рік

АМКУ про ситуацію на ринках природного газу

Може зацікавити

Чому на зиму краще виїхати з міста