Видобуток вугілля

На державних шахтах України видобуток зменшився майже вдвічі, а дотації зросли в понад 3 рази

На державних вугільних підприємствах України в період з 2016 - по 2019 р видобуток зменшився майже вдвічі: з 6,7 млн т до 3,5 млн т , а дотація на 1 тонну вугільної продукції зросла майже в 3,7 рази - з 246 грн на 1 тонну у 2016 році - до 908 грн на 1 тонну у 2019 році.

Очікується, що найближчим часом,  європейська вугільна галузь суттєво знизить темпи зростання видобутку внаслідок скорочення  середньорічного попиту на вугілля на європейських ринках. Основними виробниками вугілля в світі є: Китай, США, Австралія, Індонезія, Індія,  Росія. Відмітно, що видобуток вугілля в країнах, що розвиваються протягом останніх 10 років продовжує зростати, натомість розвинені країни поступово скорочують виробництво та споживання вугілля.

Вагоме падіння використання вугілля очікується  і у США внаслідок переведення понад 30% ТЕС на природний газ. Крім того, зниження цін на вугілля впливає на виробників в усьому світі, змушуючи скорочувати інвестиції у вугільну галузь.

Згідно з прогнозами Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA), частка вугілля в кінцевому світовому енергоспоживанні до 2050 року має скоротитися втричі від рівня 2015 року за рахунок збільшення у споживанні відновлюваних джерел енергії.

Мінекоенерго

Може зацікавити