ЄС планує прийняти CBAM у наступному році

Європейський Союз на сьогодні розробляє деталі запровадження механізму прикордонного вуглецевого коригування, Carbon Border Adjustment Mechanism, по відношенню до третіх країн (в тому числі і України) та планує ввести цей механізм в дію у 2021 році.

Про це 12 листопада під час online-дискусії про участь України в European Green Deal заявив міністр-радник з питань енергетики Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт, повідомляє ExPro.

«Поки не зрозуміло як в кінці кінців буде виглядати Carbon Border Adjustment Mechanism. Можливо, це буде податок, можливо це буде пов’язано із торговими квотами. Зараз експерти працюють над різними варіантами… Це пропонується до рішення у наступному році», - сказав він.

Воллерт додав, що Carbon Border Adjustment Mechanism планується запровадити строком на 30 років.

За його словами, український бізнес може долучитися до європейських компаній та разом з ними озвучувати свою позицію під час обговорень деталей прийняття Carbon Border Adjustment Mechanism.

«Україна вже є частиною консультацій щодо впровадження Carbon Border Adjustment Мechanism (СВАМ). Офіційні документи Європарламенту і Єврокомісії, а також неофіційна інформація за результатами діалогу з ЄС підтверджують, що для третіх країн, з якими є Угода про асоціацію або зону вільної торгівлі, може використовуватися індивідуальний підхід щодо застосування СВАМ», – заявила Ольга Стефанішина, віцепрем’єрміністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, в ході «Дня сталого розвитку», проведеного Європейською Бізнес Асоціацією, повідомляє GMK Center.

Найкращим механізмом залучення України до формування політик у рамках зеленого курсу буде раннє долучення на етапі розроблення актів ЄС. Це важливо, щоб одразу розробляти наше законодавство із урахуванням зеленого курсу, а не вирішувати потім, як нам його адаптувати й чи адаптувати взагалі. Сьогодні ми ведемо переговори стосовно того, як це зробити. Така практика є у країнах Європейської економічної зони, які мають статус спостерігача в комітетах, що розробляють акти ЄС», – зауважила Ольга Стефанішина

Може зацікавити

GreenExpo 2024
Іван Плачков