Рада знову відмовилася врегулювати питання фінансування Держенергонагляду

Верховна Рада у черговий раз відмовилася розглядати законопроект №8527-д, який вносить зміни до перехідних положень ЗУ «Про ринок електроенергії» і подовжує період реорганізації Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд) до 1 вересня 2019 року, повідомляє Енергетика України.

Законопроект, покликаний вирішити питання фінансування Держенергонагляду, виносився в сесійну залу у вівторок, однак для його розгляду не знайшлося необхідної кількості голосів.

Як повідомлялося, Держенергонагляд з кінця грудня 2018 року не може в повній мірі виконувати свої функції через відсутність фінансування його діяльності. З 26 грудня 2018 року інспекція перейшла на восьмигодинний робочий тиждень, працює близько 8% всього її персоналу.

На сьогодні Держенергонагляд підпорядкований Міністерству енергетики та вугільної промисловості, але при цьому входить до складу НЕК «Укренерго».

ЗУ «Про ринок електроенергії» доручив Кабміну до 11 червня 2018 року реорганізувати Держенергонагляд в центральний орган виконавчої влади (ЦОВВ), який «здійснює державний нагляд (контроль) у галузях електроенергетики та теплопостачання». Однак, механізму для такої реорганізації немає.

Разом з тим НКРЕКП, посилаючись на ЗУ «Про ринок електроенергії», виключила з тарифу на передачу Укренерго на 2019 рік статтю витрат для фінансування Держенергонагляду.

Держенергонагляд контролює стан розподільних електромереж 0,4-150 кВ, аналізує інвестпрограми операторів системи розподілу (ВСР), а також розглядає скарги всіх категорій споживачів. У 2018 році Держенергонагляд розглянув близько 4,3 тис. звернень всіх категорій споживачів електроенергії (80% з них припадає на населення).

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії
Порядок розподілу електроенергії для споживачів