Для стабільного проходження опалювального періоду залучатимуть генерацію на природному газі

МіненергоПід час наради в Міністерстві енергетики з НЕК «Укренерго», НАК «Нафтогаз України» та НКРЕКП був узгоджений механізм впровадження превентивних заходів для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр.

Для балансування енергосистеми під час опалювального сезону залучатимуть енергоблоки теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що використовують в якості палива природний газ.

Необхідна потужність буде активуватись лише для балансування енергосистеми і як окрема допоміжна послуга. Такий підхід, з однієї сторони, дозволить фінансово збалансувати підприємства, що працюватимуть на природному газі, та уникнути заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», а з іншої – матиме мінімальний вплив на ціноутворення на ринку.

За результатами наради НЕК «Укренерго» доручено надати Міненерго та НКРЕКП очікуваний склад генеруючого обладнання, яке буде працювати із використанням природного газу, а також прогнозні помісячні обсяги споживання газу у період з листопада 2021 року по березень 2022 року.

Також буде розроблено НЕК «Укренерго» і затверджено НКРЕКП «Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення безпеки постачання із залученням енергогенеруючого обладнання, що використовує природний газ». Для своєчасної оплати допоміжної послуги регулятор має передбачити у тарифі на диспетчеризацію НЕК «Укренерго» на 2021-2022 роки необхідний обсяг коштів.

НАК «Нафтогаз України» готовий забезпечити необхідний обсяг природного газу за спеціальними умовами для потреб енергогенеруючих підприємств. Для цього компанія підготує довгострокові контракти із енергогенеруючими підприємствами, в яких має бути передбачене чітке виконання графіку платежів за спожитий природний газ для забезпечення ліквідності НАК «Нафтогаз».

Міненерго

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні