Енергоатом на IX Міжнародному форумі з енергетики для сталого розвитку

Енергоатом на IX Міжнародному форумі з енергетики для сталого розвитку

Представники НАЕК «Енергоатом» взяли участь в 9-му Міжнародному форумі з енергетики для сталого розвитку, який відбувався у Києві 12-15 листопада. Форум був організований спільно урядом України і п'ятьма регіональними комісіями Організації Об'єднаних Націй в партнерстві з Програмою розвитку ООН (ПРООН). Енергоатом виступив одним з генеральних партнерів форуму.

У своєму виступі в день відкриття форуму, генеральний директор Всесвітньої ядерної асоціації (WNA) Агнета Райзинг зазначила, що атомна генерація допомагає забезпечити доступ до надійної, стабільної та сучасної енергії для всіх. «Забезпечуючи альтернативу викопному паливі, використання якого призводить до забруднення навколишнього середовища, ядерна енергія допомагає забезпечити здоровий спосіб життя і добробут. У контексті необхідності пришвидшення декарбонізації світової енергетики, атомна енергетика дозволяє негайно вжити заходів щодо запобігання кліматичним змінам», - переконана пані Райзинг.

Вона наголосила, що Міжурядова група експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК) прийшла до висновку що досягнення цілі Паризької угоди – обмеження потепління до 2030 року лише на 1,5-2 °С вимагатиме скорочення викидів парникових газів майже негайно. «Відтак атомна генерація виглядає одним з найбільш ефективних інструментів досягнення цієї мети і має бути визнана, як одна з низьковуглецевих технологій на рівні з відновлювальною енергетикою», - підкреслила Агнета Райзинг.

Загалом, на її переконання, атомна енергетика відповідає багатьом Цілям сталого розвитку ООН, що робить її збереження у майбутньому важливим фактором, економічної, соціальної та екологічної стабільності в усьому світі.   

Відкриваючи в рамках форуму панельну дискусію «Ядерна енергетика і сталий розвиток: роль у складі енергетики без вуглеводнів» заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юлія Підкоморна відзначила, що атомна енергетика є основою енергетичного комплексу України. «Формування та реалізація державної політики України в галузі використання ядерної енергії відбувається з чітким дотриманням світових норм та правил, зокрема документів МАГАТЕ», - наголосила заступник міністра.  Вона зауважила, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості завжди надавало і надаватиме всебічну підтримку проектам в атомній енергетиці, які відповідають цілям Енергетичної стратегії України до 2035 року. 

Серед проектів, які суттєво підвищують енергетичну безпеку України Юлія Підкоморна відзначила будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій. «Є значний прогрес за напрямом продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків АЕС – вже дев’ять блоків українських АЕС працюють у понадпроектний термін завдяки виконаним НАЕК «Енергоатом» заходам з підвищення безпеки та надійності їх експлуатації. Важливими для України проектами є добудова енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС та проект «Енергетичний міст Україна - ЄС», який передбачає експорт електроенергії з ХАЕС до країн ЄС. Реалізація цього проекту сприятиме інтеграції України до європейської енергетичної системи ENTSO-E», - підкреслила Юлія Підкоморна.

У своєму виступі директор з продовження експлуатації НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач представив основні напрями активності Енергоатома в досягненні Цілей сталого розвитку ООН. «Всі проекти Компанії відповідають цілям сталого розвитку і ставлять за основну мету поліпшення загального економічного стану в країні, підвищення її енергетичної безпеки та соціального благополуччя населення. Зокрема, мета №1 - Подолання бідності в усіх її формах і всюди в нашій діяльності пов'язана з метою №8 - Гідні робочі місця та економічне зростання. Енергоатом займає перше місце в рейтингу серед роботодавців в енергетичній галузі України та 5-е місце в цілому по країні. Інтереси співробітників надійно захищені колективним договором між персоналом і адміністрацією. Енергоатом є одним з найбільших платників податків в державний бюджет - за підсумками 2017 року Компанія посіла перше місце серед вітчизняних підприємств електроенергетичного сектора, перерахувавши в бюджет 8,7 млрд грн», - підкреслив Тарас Ткач.

Він також зазначив, що у своїй діяльності Енергоатом керується принципами європейського екологічного права та застосовує положення міжнародних стандартів і директив ЄС в галузі екології. «Екологічна політика Компанії, серед іншого, спрямована і на запобігання забруднення земельних ресурсів територій розташування АЕС. Зокрема, компанія реалізує заходи для раціонального природокористування, запобігання виникненню екологічних загроз, контролю за станом об'єктів навколишнього середовища, вдосконалення системи екологічного управління на всіх виробничих майданчиках. Реалізуються і програми з підвищення рівня екологічної обізнаності як персоналу Енергоатому, так і населення, яке проживає в зонах спостереження АЕС», - повідомив, зокрема, представник Енергоатома.

Серед пріоритетів Енергоатом, Тарас Ткач відзначив прагнення Енергоатома до гармонізації своєї діяльність з цінностями і очікуваннями суспільства. «Саме тому, ми дотримуємося принципів прозорості та підзвітності, відкрито інформуємо про діяльність Компанії та її соціально-екологічний вплив на суспільство», - додав директор з продовження експлуатації Енергоатома.  

Начальник Відділу екології НАЕК «Енергоатом» Олександр Нємцов відзначив потенціал атомної генерації в досягненні цілей Паризької кліматичної угоди. У своїй презентації «Можливості ядерної енергетики при виконанні кліматичних зобов'язань України» представник Енергоатома наголосив: «За попередніми розрахунками, за весь час експлуатації українських АЕС вдалося уникнути 2,7 млрд т викидів СО2 в навколишнє середовище. Якби експлуатацію АЕС було припинено, додаткові щорічні викиди становили б 70 млн т СО2».

Говорячи про загальносвітові тенденції, Олександр Нємцов зазначив, що серед країн, які вже ратифікували Паризьку хартію, визнання ролі АЕС у вирішенні національних завдань зі зменшення викидів парникових газів є в Аргентини, Індії, Йорданії, Китаю, Нігеру, Об'єднаних Арабських Еміратів та Японії. «За оцінками Міжнародного енергетичного агентства загальний внесок атомного сектора в обсяги зниження викидів з урахуванням сучасних тенденцій розвитку світової енергетики до 2050 року оцінюється на рівні 7%», - уточнив представник Енергоатома.

Він зазначив, що наразі ядерна енергетика залишається безальтернативним джерелом енергії з найнижчим рівнем викидів парникових газів. «Комбінуючи атомну енергетику з відновлювальною генерацією можна отримати вдалий варіант практично безвуглецевого енергобалансу для окремої країни», - підсумував Олександр Нємцов.  

Директор Науково-технічного центру Енергоатома Микола Власенко присвятив свій виступ перешкодам, з якими стикається будівництво нових енергоблоків АЕС у світі. Серед факторів, які негативно впливають на темпи створення нових генеруючих потужностей в атомній енергетиці Микола Власенко виокремив високі початкові капітальні витрати, тривалий час виконання замовлень зі спорудження нових енергоблоків та тривалий термін їх окупності, а також нормативні та політичні ризики. Натомість до безумовних переваг атомних електростанцій представник Енергоатом відніс: низькі експлуатаційні витрати, стабільність атомної генерації, а відтак і стабільність доходу, який вона приносить, тривалий термін служби, забезпечення енергетичної безпеки країни розташування АЕС та незначний вплив атомних енергоблоків на навколишнє середовище.

«Ядерна генерація продовжує розглядатись як один з важливих компонентів загальносвітової енергосистеми майбутнього», - зазначив Микола Власенко.

Директор Програми «Гармонія» (ініційована WNA) Кінг Лі розповів про бачення майбутнього світової атомної генерації, яке пропонує Програма «Гармонія»: «Сьогодні частка атомної енергетики в світі становить 11% від загального споживання електроенергії. Програма «Гармонія» передбачає її збільшення до 25%. Хоча такі цілі можуть здатися комусь необґрунтованими та надуманими, але вони були визначені після тривалих консультацій з провідними представниками атомної галузі».

При цьому, за словами пана Лі, прогноз збільшення частки атомної генерації не базується на очікувані комерціалізації новітніх реакторних технологій, а заснований на існуючих проектах АЕС і легко вписується в структуру енергетики більшості країн. «Для задоволення зростаючого попиту на надійну, доступну і чисту електроенергію нам потрібні всі низьковуглецеві джерела енергії, які зможуть працювати в рамках енергетичних міксів. Досягнення такої мети означає, що потужність атомної генерації має розширюватися, і ми поставили перед собою мету забезпечувати 25% електроенергії до 2050 року шляхом будівництва 1000 ГВт нових атомних потужностей. Програма "Гармонія" пропонує алгоритм дій, який допоможе кооперації промисловості та ключових зацікавлених сторін, з тим щоб можна було усунути бар'єри на шляху зростання атомної енергетики», - додав, зокрема, Кінг Лі.

У Всесвітній ядерній асоціації переконані, що лобіювання ідеї тотального домінування відновлювальних джерел енергії ігнорує потребу у різноманітних енергетичних системах, адже перекіс у бік ВДЕ, з урахуванням їх нестабільності, підвищує ризики розбалансування системи і негативно впливає на енергобезпеку.

Підбиваючи підсумки дискусії щодо майбутнього атомної генерації, генеральний директор WNA Агнета Райзинг наголосила, що сьогоднішня атомна енергетика є продуктом 60 років інновацій, забезпечуючи чисту, доступну та надійну електроенергію у великих обсягах, і тому відмова від неї виглядає як недалекоглядне рішення.

Вона також висловила переконання, що Україна у своєму прагненні зберегти та розвивати атомну генерацію знаходиться на правильному шляху. «Якщо ми кажемо про декарбонізацію енергетики, то треба усвідомлювати, що досягти цієї мети без збереження атомної генерації практично неможливо. Лише кілька країн світу мають майже повністю декарбонізовану енергетику – це Франція, Швеція, Швейцарія та канадська провінція Онтаріо, але усі вони використовують у своєму енергобалансі мікс з відновлювальною та ядерної генерації», - наголосила Агнета Райзинг.  

Енергоатом

Може зацікавити