Після двох років роботи ринку електроенергії найбільшою проблемою залишається забезпечення його фінансової збалансованості

Впродовж перших двох років роботи українського ринку електроенергії вдалося налагодити та стабілізувати роботу основних ринкових сегментів. Водночас залишилася проблема з фінансовою стабільністю як окремих енергетичних компаній, так і ринку в цілому. Тому зараз основним чинником, що може забезпечити подальший розвиток ринку, є забезпечення його фінансової збалансованості. Про це сказав на прес-конференції 1 липня 2021 року голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Рівно два роки тому, 1 липня 2019 року, в Україні розпочала роботу нова модель ринку електроенергії. Це було складне завдання, яке ми виконали в дуже стислий термін. Водночас наразі залишається низка складних проблем, які ми поки що не вирішили, але завдяки певним рішенням та досвіду, який встигли отримати, гадаю, ми вже виходимо на шлях, що дозволить розв’язати їх та створити по-справжньому ефективний і прозорий ринок електроенергії», – підкреслив Володимир Кудрицький.

Серед основних задач, які були виконані протягом перших років роботи ринку, є налагодження роботи основного ринкового сегменту – ринку двосторонніх договорів, на якому зараз торгується близько 70% загального обсягу електроенергії . Балансуючий ринок, завдяки скасуванню нижнього price cap (внаслідок чого зменшився обсяг позитивних небалансів), поступово перетворюється на «штрафний майданчик», що значно полегшує балансування енергосистеми та роботу всього ринку. Повноцінно працює ринок допоміжних послуг, до числа учасників якого нещодавно вперше увійшла атомна електростанція (Запорізька АЕС). Врегульовано питання компенсації диспетчерських обмежень виробництва електроенергії з ВДЕ, як у правовому, так і у фінансовому аспектах.

Водночас потрібно якнайскоріше вживати заходів, що забезпечать фінансове оздоровлення ринку електроенергії. Вони мають бути спрямовані насамперед на підвищення рівня взаєморозрахунків між учасниками ринку та запобігання утворенню нових заборгованостей між ними, а також удосконалення механізму покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електроенергії. Вирішенням останнього питання могло б стати впровадження фінансової моделі ПСО, яка відповідає вимогам третього енергопакета ЄС. Фінансове ПСО передбачає, що вся електроенергія для населення купується за ринковими цінами, а різниця між ними та ціною реалізації компенсується за рахунок додаткового прибутку державних виробників електроенергії.

Також, як підкреслив Володимир Кудрицький, наразі потребує врегулювання низка питань, які забезпечать подальший розвиток українського ринку електроенергії відповідно до європейських принципів.

«А саме, ціновим індикатором на ринку електроенергії замість ринку «на добу наперед» (РДН) має стати найстабільніший сегмент – ринок двосторонніх договорів (РДД). Високоволатильний РДН має залишитися спотовим ринком для тих, хто не може укласти довгострокові контракти. Підвищити прозорість та конкурентність РДД, аби на ньому могли формуватися цінові індикативи, можна за допомогою створення повноцінної біржі з прозорим механізмом аукціонів», – пояснив він.

Серед інших завдань на майбутнє – необхідність посилювати стимули для всіх учасників ринку виробляти лише ті обсяги електроенергії, які відповідають їхнім торговим графікам. У результаті балансуючий ринок (БР) залишатиметься «ринком штрафів», де залишки продаються за безцінь, а дефіцит – дуже дорого. Цьому сприятиме остаточна ліквідація price cap на БР.

Також необхідно посилити заходи для запобігання маніпуляціям на ринку після впровадження в Україні Регламенту (ЄС) №1227/2011 про доброчесність та прозорість оптових енергетичних ринків (REMIT) тощо.

НЕК «Укренерго»

За темою:

Два роки ринку електроенергії (Відео)

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень