Укрінтеренерго

Укрінтеренерго не зможе виконувати обов’язки ПОН в новому ринку електроенергії

Про це йдеться в листі ДПЗД "Укрінтеренерго" в Міненерговугілля і НКРЕКП, повідомляє 24 UKR.NET.

Укрінтеренерго інформує про виникнення обставин, які роблять неможливим виконання постачальником «останньої надії» (ПОН, постачальник останньої надії) своїх функцій з 1 липня 2019 року.

Серед причин:

Втрата платоспроможності через арешт коштів та іншого майна ДПЗД "Укрінтеренерго", який може відбутися найближчим часом за ініціативою кредиторів.

Зміна умов купівлі електроенергії для постачання споживачам ПОН з 1 липня 2019 року.

Як відомо, з 1 липня 2019 року має запрацювати нова модель ринку електроенергії, прописана в законі «Про ринок електроенергії».

За інформацією Укрінтеренерго, станом на 3 червня 2019 року, заборгованість споживачів перед ПОН склала 1056,21 млн грн. При цьому, прострочені фінансові зобов'язання "Укрінтеренерго" на цю ж дату склали 894,37 млн грн.

Всі кошти, які надходять ПОН від споживачів, згідно з постановою НКРЕКП №113 від 30 січня 2019 року, автоматично перераховуються оптовому постачальнику електроенергії-ДП «Енергоринок».

Із-за заборгованості перед оптовим постачальником, з лютого 2019 року НЕК "Укренерго" не допускає Укрінтеренерго до участі в аукціонах на пропускну здатність для експорту електроенергії.

8 операторів систем розподілу (обленерго) подали в позови до суду на Укрінтеренерго з метою стягнути борги у розмірі 28,29 млн грн.

Державна фіскальна служба вимагає стягнути з Укрінтеренерго борги з податкових платежів у розмірі 309,48 млн грн.

З 1 липня 2019 року, коли набудуть чинності нові умови функціонування ринку електроенергії Укрінтеренерго не зможе виконувати свої зобов'язання, так як із-за відсутності коштів компанія не зможе закуповувати електроенергію для споживачів на ринку, як це передбачає закон.

Довідково

ПОН зобов'язаний постачати електроенергію тим споживачам, які не знайшли собі іншого постачальника. Згідно із законом, ця електроенергія продається дорожче ринкової ціни. Водночас, якщо споживач ПОН протягом трьох місяців не оплачує електроенергію, ПОН зобов'язаний відключити його від постачання.

Споживачами ПОН, в основному, стали державні вугледобувні підприємства та комунальні водоканали, які є найбільшими боржниками за спожиту електроенергію.

Розпорядженням Кабміну №1023 від 12 грудня 2018 року на Укрінтеренерго були покладені функції постачальника останньої надії.

Може зацікавити