Реалізуючи електроенергію великими лотами, Енергоатом унеможливлює спекуляції на енергоринку

НАЕК «Енергоатом»ДП «НАЕК «Енергоатом» обрано стратегію продажу електроенергії, виробленої на АЕС, великими лотами за двосторонніми договорами, щоб не допустити подальших спекуляцій на її перепродажу та запобігти збільшенню небалансів на ринку, завдяки яким будує свій бізнес приватний сектор.

В Енергоатомі з подивом дізналися про критичні зауваження в бік ВП «Енергоатом-Трейдинг», вихід якого на електронний аукціон ТБ «Українська енергетична біржа» 11 вересня з лотами обсягом 1000 МВт окремі експерти сприйняли як прорахунок, що не дозволив Компанії продати електроенергію за більш високою ціною.

Енергоатом вже мав досвід продажу електричної енергії дрібними лотами, що надало можливість недобросовісним учасникам ринку скуповувати електроенергію, вироблену атомними електростанціями, для подальших спекуляцій. У підсумку Компанія втрачала надходження від продажу електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН), участь в якому для Енергоатома є обов’язковою. Нагадаємо, що переважний обсяг електричної енергії, яку НАЕК «Енергоатом» реалізовував за двосторонніми договорами через процедуру аукціонів, у подальшому перепродавався «покупцями» на ринку «на добу наперед» за дешевими ціновими заявками, у такий спосіб позбавляючи виробників та ДП «Гарантований покупець» грошових надходжень і виштовхуючи їх обсяги поза зону акцепту.

Таким чином, прагнення Енергоатома реалізувати електроенергію за ситуативно більш високою ціною лише відкривала для недоброчесних учасників ринку можливість купувати відносно дешеву продукцію Компанії, якою вони виключно зі спекулятивною метою торгують на ринку, отримуючи надприбутки.

Енергоатом завжди виступав за конкурентний ринок, за прозоре ціноутворення та справедливий доступ усіх учасників ринку до продукції будь-якого з виробників. Але в умовах недосконалих та не завжди повною мірою задіяних механізмів обмеження зловживань на ринку масштабні спекуляції на ньому мають системний характер, залишаючись непоміченими з боку держави.

На сьогодні на РДН ціна дійсно є доволі високою, але ще місяць тому вона була значно нижчою, і дуже складно прогнозувати, якою вона буде за місяць, адже волатильність українського енергоринку залишається дуже відчутною. При цьому для Енергоатома, як виробника, на якого покладено спеціальні обов’язки із забезпечення населення доступною електроенергією, вкрай важлива прогнозованість прибутків від її продажу на ринку. Тоді як торгівля дрібними лотами сьогодні – це додаткові небаланси вже завтра. А які наслідки великого профіциту електричної енергії на балансуючому ринку та які схеми перепродажу небалансів Енергоатома на даний час реалізуються – експертам добре відомо.

Звертаємо увагу, що кожен виробник електричної енергії на внутрішньому ринку самостійно обирає стратегію продажу: реалізовувати електроенергію за принципом оптових продажів, за довгостроковим контрактом та фіксованою ціною або ж продавати продукцію подрібненими лотами, намагаючись отримати якомога вищу ціну вже сьогодні. Енергоатом у цілком законний спосіб формує оптові обсяги для продажу та надає справедливий доступ будь-якому учаснику ринку для їх придбання.

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»