СВЯП-2

На Чорнобильській АЕС розпочато дуже важливий етап у поводженні з відпрацьованим ядерним паливом

10 вересня в рамках окремого дозволу на введення в експлуатацію ядерної установки — сховища відпрацьованого ядерного палива №2 (далі: СВЯП-2), наданого Державною інспекцією ядерного регулювання України, на новому сховищі ЧАЕС розпочато «гарячі» випробування.

Напередодні на СВЯП-1 у присутності інспекторів МАГАТЕ у транспортний чохол була завантажена перша партія із 9 відпрацьованих паливних збірок, яка сьогодні вранці була перевезена зі сховища відпрацьованого ядерного палива мокрого типу (СВЯП-1) до нового сховища (СВЯП-2) для подальшого поводження з ВЯП.

Перевезення здійснюється спеціальним вагоном-контейнером, який додатково виконує функцію біологічного захисту персоналу від радіаційного опромінення.

Як зазначив в.о. генерального директора ДСП ЧАЕС Володимир Пєсков, початку гарячих випробувань передувала тривала підготовча робота, як на СВЯП-1, так і на СВЯП-2. Поводження з відпрацьованим ядерним паливом в обох сховищах та його транспортування — це комплекс досить серйозних взаємопов'язаних операцій, а самі «гарячі» випробування — це важливий технологічний процес, який тепер буде виконуватись із реальними відпрацьованими збірками, а не їх імітаторами.

Всі операції, які здійснюються в СВЯП-2, є новими, а поводження з тепловидільними збірками безпосередньо на новому сховищі є досить складним і включає різку, перепакування, висушування, герметизацію в спеціальному пеналі та подальше горизонтальне розміщення в сухому бетонному модулі.

Ця подія служить стартом робіт, які триватимуть близько десяти років, і в подальшому забезпечать безпечне зберігання ВЯП, накопиченого за час експлуатації енергоблоків ЧАЕС, протягом 100 років.

Персонал ЧАЕС докладає всіх зусиль для успішного, і, головне, безпечного, виконання цих важливих робіт.

Чорнобильська АЕС

За темою:

ДІЯРУ видала дозвіл ДСП «Чорнобильська АЕС» на введення в експлуатацію СВЯП-2

Будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива на фінішній прямій

Стратегія відродження зони ЧАЕС

Може зацікавити