Енергетики працюють над відновленням енергопостачання

Енергетики працюють над відновленням енергопостачання після чергової російської атаки

Міністр енергетики України Герман Галущенко прокоментував наслідки чергової масованої ракетної та дронової атаки на об‘єкти енергетики.

За його словами, є влучання в об‘єкти теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури в шістьох областях.

Запроваджені аварійні відключення в багатьох регіонах.

Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях.

Завдяки успішній роботі ППО та завчасним технічним заходам вдалось зберегти цілісність енергосистеми України.

«Ми зазнали атаки дронами-камікадзе, ракетами С-300, і врешті-решт вранці почалася масована ракетна атака. Масштаб пошкоджень значний: росіяни змогли пошкодити декілька теплових та гідроелектростанцій. Сьогоднішня атака скоригувала наші плани по відновленню генерації, але разом з тим, катастрофи знову не сталося. Росіянам вчотирнадцяте не вдалося досягти своїх цілей.

У Харкові сьогодні дійсно буде складна ситуація. Ми плануємо протягом вихідних відновити роботу деяких енергооб’єктів, які були пошкоджені сьогодні. Критична інфраструктура Харкова заживлена. Ми працюємо над тим, щоб у Харкові ситуація із відключеннями наближалася до тієї ситуації, яка є по країні. Але на це потрібен певний час.

Нам все ще потрібно оцінити масштаб руйнувань, щоб сказати точніше, коли ми зможемо виправити ситуацію у Хмельницькій області. Будемо працювати на вихідних. Нам ще належить попрацювати над повним відновленням об’єктів навколо Одеси, які забезпечують живлення міста і Одеського району. Але ситуація вже покращилася, якщо ми порівняємо із тим, що було у суботу і неділю. Було анонсовано, що місцеве обленерго уже тестує планові графіки відключень», - повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він заявив, як би росіяни не намагалися занурити країну у темряву, їм це не вдасться, бо ми будемо відновлювати систему за будь яких умов. Вже зараз разом з нашими партнерами ми працюємо не тільки над тим, як пройти цю страшну зиму під постійними атаками, але й про те, як швидко відбудувати зруйновані об’єкти та ретельно захистити. Я дякую віце-прем’єр-міністру Олександр Кубраков, заступниці адміністратора USAID Ізобель Коулман, послу США в Україні Бріджит Брінк U.S. Embassy Kyiv Ukraine, директору Місії USAID в Україні Джиму Хоупу за постійну допомогу у відновленні української енергетики. Сьогодні ми разом аналізували, яким може бути майбутнє української енергетики. І в цьому майбутньому ми разом бачимо надійну, стійку українську енергосистему з найвищим рівнем захисту в світі. Ми щиро вдячні нашим партнерам за вклад у протистояння російському енергетичному тероризму.

Може зацікавити