Якщо Центренерго працюватиме на газі, опалювальний сезон буде «золотим»

Герман ГалущенкоДостатні запаси вугілля необхідні для стабільної роботи теплової генерації, яка покриває пікові навантаження, що особливо важливо з огляду на те, що наступного року енергосистема України має пройти два тестові періоди в автономному режимі роботи. На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко під час свого візиту на шахту «Степова» ДП «Львіввугілля», повідомляє OilPoint.

«Ми виходили з даних Укренерго, довели до усіх генеруючих компаній графік, згідно якого на складах має бути 2,8 млн тонн на початок опалювального сезону. Зараз ми бачимо, що є відставання, тому виникло питання імпорту. Чому раніше не закуповували вугілля? Бо при ціні на е/е 40 копійок за кіловат-годину абсолютно очевидно, що немає сенсу на вугіллі працювати. І це все потягнуло існуючу ситуацію», – каже міністр.

За його словами, і в Міненерго, і в приватних компаній вже є укладені контракти.

«Є поставки з Польщі, частково підписаний контракт з США, може бути поставка з ПАР. З Казахстану купити вугілля не проблема, питання в тому, чи РЖД дозволить його провезти. Пророблені угоди «Центренерго» стосовно імпорту, є ідеї, як залучити державні банки, інші державні ресурси», – розповів Галущенко.

Міністерство розглядає також варіант співпраці між Центренерго і Нафтогазом.

«НАК купить вугілля, передасть його Центренерго. А отриману взамін електроенергію реалізує на ринку. Це вигідніше для «Нафтогазу», ніж постачати Центренерго газ», – каже глава Міненерго.

Галущенко зазначає, що при поточній ціні ресурсу Центренерго цьогоріч не зможе працювати на газі.

«Якщо за минулу зиму Центренерго, працюючи на газі, сформувало величезний борг перед Нафтогазом, то при ціні газу близько $600 за тисячу кубів проходження опалювального сезону буде «золотим», – резюмував міністр енергетики.

Довідково
ПАТ «Центренерго» має намір залучити кредитні кошти у державних банків на закупівлю вугілля для формування необхідних запасів для проходження опалювального сезону.
Як повідомляла пресслужба НЕК «Укренерго», на складах накопичено майже на 40% менше вугілля, ніж передбачає графік Міністерства енергетики, в цілому ситуація з накопиченням вугілля не змінюється і залишається критичною.

 

Може зацікавити