Транзит газу через ГТС України у 2021 році

ГТС у серпні 2021 року

Транзит газу в серпні: як обсяги транспортування через Україну впливають на цінову політику в Європі

Транзит газу

У серпні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,838 млрд куб. м. За звітний період Оператор ГТС України протранзитував до Польщі 0,34 млрд куб. м газу, до Словаччини – 2,5 млрд куб. м, до Угорщини – 0,8 млрд куб. м, до Молдови – 0,19 млрд куб. м.

На початку 2021 року «Газпром», згідно з умовами транзитного контракту, знизив обсяги транспортування газу українською ГТС зі 180-185 млн куб. м на добу до 124 млн куб. м на добу. Такий показник бронювання тримався протягом останніх п’яти місяців. Проте на аукціоні 16 серпня «Газпром» забронював на вересень лише 4% (0,65 млн куб. м на добу) від запропонованих 15 млн куб. м на добу додаткових гарантованих транзитних потужностей через українську газотранспортну систему. Тобто обсяги транспортування через територію України у вересні знизяться ще більше – до 109 млн куб. м на добу – мінімального обсягу, що передбачений існуючою транзитною угодою до 2025 року.

На думку гендиректора Оператора ГТС України Сергія Макогона, наслідком такої транзитної політики, відповідно до якої обсяги транспортування у 2021 році зменшились із 65 до 40 млрд куб. м, стало рекордне здорожчання газу на європейських газових хабах. Зокрема, 1 вересня ціна газу жовтневого ф’ючерсу на європейській біржі досягла позначки 650 дол. за тисячу кубометрів. За рік ціна на газ в Європі зросла майже втричі.

«Україна постійно пропонує додаткові транзиті потужності для постачання додаткових обсягів газу до ЄС. Проте «Газпром», на жаль, постійно відмовляється від них. Складається враження, що такою поведінкою «Газпром» не лише стимулює подальше зростання цін на газ у ЄС, але й посилає вкрай прозорі сигнали до Європи, що додаткові обсяги газу можливі тільки через «Північний потік-2», – вважає керівник ОГТСУ.

Транспортування газу з ЄС в Україну

У серпні обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 567 млн м3 – це найбільший показник у 2021 році. Eкспорт разом з реекспортом природного газу з України до країн Європи в серпні склав понад 76 млн м3. Всього у поточному році було імпортовано 1,7 млрд м3 газу, експорт та реекспорт склав 886 млн м3.

Порівняно з липнем 2021 року імпорт газу у серпні збільшився на 68 млн м3. Переважно завдяки надходженням з Польщі, які збільшилися майже у п’ять разів (у липні – 7 млн м3, у серпні – приблизно 35 млн м3). Втім, основним напрямком імпорту газу залишається Угорщина – 87% від усього обсягу. Щодо експорту газу, включно з реекспортом, то порівняно з липнем цей показник збільшився на 22 млн м3, за рахунок поставок газу до Угорщини.

Також у серпні було здійснено тестову поставку газу Трансбалканським газовим коридором. Так, з Румунії в серпні було імпортовано 2,272 тис м3 газу. Наразі тестування цього напрямку триває.

Нагадаємо, Оператор ГТС України в серпні 2020 року на замовлення своїх клієнтів вперше здійснив реверсне транспортування газу Трансбалканським газовим коридором – з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну, що продемонструвало технічну здатність цього маршруту, а відтак його перспективність.

Оператор ГТС України

За темою:

Газ: видобуток, запаси, транзит

Може зацікавити