Китай розпочав будівництво ГЕС

Китай розпочав будівництво ГЕС на 16 ГВт - другу у світі за потужністю

У Китаї розпочато будівництво другої найбільшої гідроелектростанції світу Байхетань на річці Цзіньша (притока Янцзи на стику південно-західних провінцій Сичуань і Юньнань). Встановлена потужність ГЕС складатиме 16 ГВт.

Згідно з проектною документацією, перша черга електростанції буде введена в експлуатацію у 2021 році, а повністю вона буде завершена до кінця 2022 року. Середньорічне виробництво складе 62,4 млрд кВт·год. Це становить близько двох третин енергоспоживання Пекіна за 2015 рік.

До складу комплексу споруд увійдуть 16 гідротурбін потужністю 1 ГВт кожна. Водозбірна площа водосховища складе 430 тис. кв. км, що становить близько 91% басейну річки Цзіньша.

Висота арочної греблі досягне близько 300 м, її будівництво ведеться з 2008 року. Після завершення вона стане другою за величиною греблею Китаю і четвертої в світі. Для реалізації проекту місцева влада переселять близько 100 тис. Жителів провінцій Сичуань і Юньнань. Вартість проекту не повідомляється.

Найбільшою в світі ГЕС є китайська електростанція "Три ущелини" ( "Санься"), розташована на річці Янцзи (провінція Хубей, Центральний Китай). Її встановлена потужність складає 22,5 ГВт. Друге місце за цим показником - 14 ГВт - нині утримує ГЕС "Ітайпу", розташована на річці Парана на кордоні Бразилії та Парагваю.

elektrovesti.net

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
Еволюція у всій своїй нещадності та красі