Як збалансувати українську енергосистему

Українська енергосистема дуже негнучка. Як її збалансувати?

Велика частка атомної генерації робить енергосистему України негнучкою, а стрімке зростання кількості сонячних та вітрових станцій лише збільшує потребу в балансуванні. Попри те, що цю проблему активно обговорюють ще з 2018 року, конкурс на зведення нових маневрових потужностей досі не оголошено, а питання систем акумуляції не врегулювано законодавчо.

Сьогодні за балансування системи в Україні відповідають ГЕС та ТЕС, які можуть регулювати власну потужність. Проте балансування «зеленої» генерації вугільними станціями – не найбільш екологічне рішення. Крім того, більшість ТЕС та ТЕЦ в Україні використовують застаріле обладнання. Воно не дозволяє швидко реагувати на зміни попиту та призводить до надлишкового використання ресурсів. 

Альтернатива – газопоршневі станції, які забезпечують 1400 пусків на рік, тобто вимикатися та вмикатися з нуля чотири рази на день. Крім того, маневреність забезпечать системи накопичення енергії, встановлення яких планують ДТЕК та Укргідроенерго. Проте без державної підтримки та регулювання застосування систем накопичення в Україні почнеться нескоро.

 

Подробиці від Вероніки Луцької на Хмарочосі

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України