Westinghouse готова залучитися до добудови 3 та 4 блоків Хмельницької АЕС

НАЕК «Енергоатом»«Ми переконані, що атомна генерація має й у майбутньому залишатися важливою складовою світової енергетики загалом та українського енергетичного міксу зокрема. Але, як і в усьому світі, енергоблоки українських АЕС поступово старішають, і прийде час, коли їх доведеться виводити з експлуатації. Тож треба пам’ятати, що атомні енергоблоки будуються не за один рік і для того, щоб на майбутнє зберегти потенціал української атомної генерації, потрібно вже зараз працювати над питанням заміщення генеруючих потужностей, які виводитимуться з експлуатації, – зазначив Азіз Даґ, керуючий директор Westinghouse Electric Sweden AB, під час перемовин у Києві з Петром Котіним, очільником НАЕК «Енергоатом». – Що стосується третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС, до питання добудови яких Енергоатом нещодавно повернувся, то ми готові долучитися не лише до забезпечення цих блоків ядерним паливом, але й до постачання для них такого обладнання, як автоматизовані системи управління технологічним процесом (АСУТП) тощо. В принципі Westinghouse готовий відгукнутись на будь які потреби Енергоатома, які можуть виникнути під час будівництва нових енергоблоків».

Азіз Даґ також нагадав, що Westinghouse вже співпрацює з Відокремленим підрозділом «Атоменергомаш» НАЕК «Енергоатом» у питанні кваліфікації виробництва ним хвостовиків та голівок для тепловидільних збірок (ТВЗ) Westinghouse. «У нас вже склалися стійкі партнерські відносини із цим відокремленим підрозділом Енергоатома, і ми бачимо перспективу не лише у виготовленні Атоменергомашем окремих компонентів паливних збірок Westinghouse для українських АЕС, а й у розширенні такої співпраці для забезпечення потреб замовників за межами України. Також обговорюється можливість розширення номенклатури елементів ТВЗ, які може виготовляти Атоменергомаш для нашої компанії», – уточнив керуючий директор Westinghouse Electric Sweden.

Довідково
НАЕК «Енергоатом» – єдина в світі енергогенеруюча компанія, якій вдалося диверсифікувати джерела постачання ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000. Наразі ядерне паливо виробництва Westinghouse експлуатується на 6 з 15 енергоблоків атомних електростанцій України. Планується впровадити його й на енергоблоці №3 Рівненської АЕС.

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити