Київська ГЕС

Укренерго долучається до заходів з покращення якості води Київського водосховища

Укренерго у спекотний період з 20 по 26 червня забезпечуватиме цілодобовий пропуск води на Київській ГЕС. Про це до Укренерго звернулось Держводагентство з метою покращення якісного стану та проточності води у Київському водосховищі.

За інформацією Держводагентства, температура води у Київському водосховищі сягає 25-27 ºС, що призводить до зниження вмісту кисню у воді та розмноженню водоростей. Крім того, на якість води у Дніпрі впливають приточні води р. Прип’ять, які зараз мають гірші показники якості.

Спрацьовування води турбінами Київської ГЕС дозволить знизити температуру води та наситити її киснем.

Для довкілля ГЕС – це захисти від повені та дощових паводків, обводнення дельти річок при нересті, а також можливість якісного покращення екологічної ситуації та умов існування водних біоресурсів у водосховищах.

Для енергосистеми потужності ГЕС та ГАЕС є ключовими для покриття пікових та напівпікових навантажень. Їх цінність – у високоманевреності (швидкі пуски та зміна потужності), забезпеченні аварійного резерву (запас води до 3 годин роботи), частотного резерву та заповненні провалу навантаження (ГАЕС у насосному режимі).

В Україні є 10 великих ГЕС та ГАЕС на Дніпрі та Дністрі, які входять до структури ПрАТ «Укргідроенерго». Сумарна встановлена потужність 103 гідроагрегатів цих електростанцій – 5758 МВт. Потужність Київської ГЕС – 493 МВт, за 2018 рік станція виробила 915 млн кВт∙год електроенергії, а це близько 7,6% від загального виробництва електроенергії ГЕС.

УКРЕНЕРГО

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
Енергосистема вчора і сьогодні