Донбасенерго пропонує заходи для подолання системних проблем енергоринку України

Олег Ларіонов23 березня поточного року комерційний директор ПАТ «Донбасенерго» Олег Ларіонов у рамках дискусії на ток-шоу Energy Freedom розкрив системні проблеми енергоринку та запропонував конкретні шляхи його стабілізації.

Так, за словами топ-менеджера «Донбасенерго», до фундаментальних проблем нового ринку необхідно віднести, по-перше, нехарактерне зниження попиту на електроенергію, спричинене низкою кризових явищ, у тому числі викликаних карантинними заходами COVID-19.

По-друге: наявність перехресного субсидіювання між різними категоріями споживачів, яке становить близько 50 млрд грн і яке мало бути ліквідоване ще 1 липня минулого року. Наразі низькі тарифи для населення забезпечуються шляхом регуляторних обмежень для державних виробників (так зване «товарне» PSO). На сьогодні економічно необґрунтований тариф для населення в Україні — найнижчий серед європейських країн.

По-третє: Україна має найвищий тариф на відновлювальну енергетику в Європі. Неконтрольоване зростання обсягів електроенергії ВДЕ та пріоритетність їх продажу призводить до зростання фінансової незбалансованості ринку.

Комерційний директор «Донбасенерго» під час свого виступу наголосив, що недосконалість низки регуляторних актів призвела до цінових викривлень на ринку електроенергії, і цьому сприяли демпінг з боку учасників ринку, цінові обмеження price caps, «товарне» PSO.

О. Ларіонов запропонував низку заходів для подолання проблем ринку електричної енергії. Першочергові заходи, що не потребують внесення змін до законодавства України:

  • переглянути діючі price caps, а краще повністю лібералізувати ринок;
  • перенести строк виконання заходів згідно з Національним планом скорочення викидів від великих спалювальних установок з 2023 року на більш пізній термін у зв'язку з відсутністю програми фінансування екологічної модернізації ТЕС.

О. Ларіонов окремо зупинився на пропозиціях Донбасенерго, які потребують внесення змін до законодавства України:

  • переглянути існуючі механізми PSO та перейти на фінансову модель, що стимулюватиме виробників оптимізувати обсяги виробництва та подавати заявки з продажу на РДН за економічно обґрунтованими цінами;
  • вирішити питання неплатоспроможності постачальника «останньої надії», державних підприємств вугледобувної галузі та водопостачання;
  • вирішити питання боргів ДП «Енергоринок» перед енергогенеруючими компаніями, які утворилися при старій моделі ринку;
  • впровадити в Україні ринок потужності для генеруючих компаній на зразок діючих європейських механізмів шляхом внесення змін до Закону України про ринок електричної енергії та нормативних актів.

ПАТ «Донбасенерго»

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень