Підписано Меморандум про співпрацю щодо створення, розвитку та підвищення ліквідності короткострокового ринку природного газу в Україні

Підписав Меморандум порозуміння між Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Українською Енергетичною Біржою, Оператором ГТС України та НКРЕКП про співпрацю з розвитку та функціонування ліквідного ринку короткострокових стандартизованих продуктів.

Така співпраця започатковується в рамках розпочатого проєкту підтримки розвитку газової біржі та спрямована на забезпечення імплементації основних положень законодавства ЄС з метою створення ліквідного і висококонкурентного ринкового середовища та запровадження прозорих ринкових механізмів ціноутворення у вітчизняному газовому секторі.

Впровадження положень Меморандуму дозволить створити короткостроковий газовий ринок, який надаватиме можливість торгувати короткостроковими стандартизованими продуктами, а саме внутрішньодобовий ринок та ринок «на добу наперед». Зазначена ініціатива допоможе вирішити проблеми, пов’язані з балансуванням газотранспортної системи, та сприятиме реалізації потенціалу України набути статусу провідного європейського газового ринку.

Реалізація проєкту створення короткострокового газового ринку принесе значні переваги українським споживачам, учасникам ринку природного газу та українській економіці в цілому.

Довідково
Закон України «Про ринок природного газу» передбачає функціонування ринку на принципах вільної торгівлі природним газом з рівним ставленням до суб’єктів ринку та на засадах запобігання та усунення обмежень конкуренції, а Кодекс ГТС спрямований на підтримку розвитку конкурентного ринку короткострокових стандартизованих продуктів шляхом здійснення операцій з врегулювання небалансів оператором ГТС.

НКРЕКП

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії
Процедура приєднання газотурбінних або газопоршневих установок до ГРМ