Стимулююче регулювання в енергетиці: що це і кому вигідно

RAB – це регуляторна база активів (Regulatory Asset Base). Термін відомий в Україні як "стимулююче регулювання". RAB-регулювання – це тарифоутворення на основі довгострокового (3-5 років) регулювання тарифів, призначеного стимулювати залучення інвестицій для будівництва та модернізації електричних мереж, а також ефективність витрат електророзподільних компаній. 

Ще постановою № 972 від 27.07.2017 НКРЕКП затвердила норму доходу на регуляторну базу активів на рівні 12,5%. Перші рішення про перехід обленерго на стимулююче тарифоутворення повинні були прийматись в квітні 2018 року.

Однак…

У 2020 році НКРЕКП відновила роботу з запровадження RAB-регулювання і запропонувала інший підхід: норму доходу на регуляторну базу активів на рівні 1% для "старих" активів та 15% для "нових".

За результатами консультацій НКРЕКП пішла на деякі поступки, проте зберегла принцип роздільності норми доходу: 3% для "старих" активів та 16,74% для "нових". Але ці поступки фінансово-промисловим групам накладають на НКРЕКП ще більшу відповідальність в частині жорсткого контролю над дотриманням компаніями вимог щодо покращення якості послуг для споживачів.

Проте, я думаю, ця війна ще далека до завершення. Під різними "соусами" власники енергорозподільчих компаній будуть намагатись домогтись свого. 

Залишається лише побажати регулятору і в подальшому дотримуватись виваженого підходу в цьому питанні та пам’ятати, що основний принцип діяльності подібних компаній в світі звучить як "постачальник ресурсів існує для споживача", а не навпаки.

 

Читати повністю: Антон Зоркін в Економічній правді

Може зацікавити

Скасування RAB-тарифів у нинішніх умовах може призвести до катастрофічних наслідків
Підготовка до опалювального сезону
Введено в експлуатацію четвертий агрегат Дністровської ГАЕС