Модернізацію шахт відкладено

coal2 thumbnailПостійні борги із зарплат перед гірниками — наслідок складного фінансового становища державних копалень

Кабінет Міністрів спрямує 295 мільйонів гривень на погашення боргів із заробітної плати перед шахтарями. Нині відбувається узгодження в Міністерстві фінансів. Про це під час Години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. «Спочатку ці кошти в бюджеті було заплановано на модернізацію вугільних шахт. Тепер ці кошти, які забрали з Лисичанська та Південнодонбаської третьої, спрямовуємо на зарплату. Знову наступаємо на ті самі граблі», — скрушно підкреслив міністр.

Постійні борги із заробітної плати перед шахтарями — наслідок складного фінансового становища державних шахт. У державному бюджеті на 2019 рік на модернізацію державних шахт передбачено 2,3 мільярда гривень. Ігор Насалик вважає, що для виведення державних шахт зі збитковості необхідно вкласти 2 мільярди гривень у їхнє оновлення.

Як повідомив під час спілкування з народними депутатами перший віцепрем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, спрацьованість основних фондів 33 державних шахт станом на початок цього року становила 61%. «Шахтний фонд галузі вкрай застарілий. У підпорядкуванні Міненерговугілля перебуває лише одна шахта, яка працює менш ніж 30 років з початку вуглевидобутку. Термін експлуатації шести шахт становить від 30 до 50 років. У 15 шахт термін експлуатації становить 50—70 років, а в 11 шахт — понад 70», — констатував непросту ситуацію Степан Кубів.

Урядовий кур’єр

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів