Транзит газу: у Нацбанку спрогнозували наслідки неукладання угоди для економіки України

Національний банк України заклав у свій макроекономічний прогноз суттєве зменшення валютних надходжень, пов'язане з падінням обсягів транзиту російського газу до Європи через Україну, який приносить щороку 3 мільярди доларів.

Про це повідомили у НБУ у відповідь на запит hromadske. Так, через падіння обсягів транзиту газу Нацбанк очікує на збільшення дефіциту поточного рахунку у 2020-2021 роках. Так, відтік валюти з Україхни через відсутність транзиту газу, може зрости до 2,9% від ВВП України у 2020 році. У 2021 році цей прогнозується збільшення цього показника до 3,7% ВВП.

Водночас, попри суттєвий вклад транзиту російського газу у ВВП України (доходи від транзиту складають на рівні 2,3% ВВП), у 2020 році Нацбанк очікує на зростання економіки на 3,2%, а у 2021 році — на 3,7%.

«Прискорення зростання реального ВВП у 2020-2021 роках відбуватиметься, зокрема, за рахунок поступового помʼякшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення економічної активності у світі», — додають у Нацбанку.

Довідково
19 вересня 2019 року у Брюсселі відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів про транзит російського газу через ГТС України до Європи. Переговори відбулися за участі представників українського уряду та Нафтогазу, російського уряду та Газпрому, а також Єврокомісії.
За підсумками переговорів Росія вперше погодилася на укладання угоди про транзит за європейськими правилами. Переговори домовилися продовжити у жовтні 2019 року. Українська сторона на переговорах передала примірники угоди на транзит Газпрому.

Може зацікавити