НКРЕКП переглянула цінові обмеження на ринку електроенергії

НКРЕКП змінює граничну межу цінових заявок на організованих сегментах ринку – ринку «на добу наперед» (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР). Цінові обмеження на «денні» години встановлено на рівні 2655,99 грн/МВт∙год, на «нічні» - 1243,71 грн/МВт∙год. Відповідне рішення Регулятор ухвалив за результатами обговорення на відкритому засіданні 16 червня 2021 року.

Члени Комісії відзначили, що такі зміни відображають послідовну політику Регулятора, а запропонований механізм є зрозумілим, прозорим та таким, що відповідає на виклики, які постали перед ринком.

Очікується, що цей підхід до встановлення цінових обмежень сприятиме закріпленню ринкових механізмів європейського зразка та, як наслідок, справедливому ціноутворенню, особливо в умовах суттєвого профіциту електроенергії, що наразі наявний в Об’єднаній енергосистемі України. Разом з тим, це рішення має сприяти належній підготовці учасників ринку до опалювального сезону.

Зазначимо, що зміна цінових обмежень – це один із напрацьованих заходів, який учасники ринку разом з Міністерством енергетики запропонували для врегулювання ситуації на ринку. 

Раніше, реагуючи на запити ринку та з метою запобігання маніпуляцій з продажом електричної енергії, Регулятор зобов’язав учасників ринку уникати операцій, за результатами яких формується від’ємне сальдоване значення зареєстрованих обсягів електричної енергії. Крім того, рішенням Комісії запроваджено моніторинг поведінки учасників ринку та встановлено механізм контролю за дотриманням правил разом з відповідними санкціями.

НКРЕКП

Довідково

Граничні ціни на РДН та ВДР з 18 червня 2021 (грн/МВт·год без ПДВ)

Період навантаження«ОЕС України»«Острів Бурштинської ТЕС»
– для годин мінімального навантаження (період з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00): 1 243,71 959,12
– для годин максимального навантаження (період з 07:00 до 23:00): 2 655,99 2 048,23

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень