«Північний потік» згубний для України – Ентоні Блінкен

Nord Stream 2Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що газопровід "Північний потік-2" - це просування російських інтересів у Європі й загроза для України. Про це він сказав в інтерв'ю BBC Radio 4.

"Байден чітко заявляв [...] - газопровід - це погана ідея. Він просуває інтереси Росії, підриває інтереси Європи і суперечить тим принципам, які ЄС встановив щодо енергетичної безпеки - не бути залежними від однієї країни, у цьому випадку Росії. І звісно це (газопровід - ред.) є згубним для України, Польщі та інших європейських держав", - сказав Блінкен.

На питання BBC щодо перспектив зустрічі між Джо Байденом і Володимиром Путіним і того, як сам пан Блінкен оцінює особистість російського лідера, держсекретар США відповів:

"Ми зосереджені не так на Володимирі Путіні чи будь-якій іншій особі, а на діях Росії. Як чітко заявив президент Байден, якщо Росія продовжить діяти агресивно та необдумано, як це було з кібератакою Solar Winds; як це було з втручанням у наші вибори; як це було з тим, що сталося з Навальним - тоді ми будемо відповідати", - заявив Блінкен.

За його словами, США віддали б перевагу стабільним та передбачуваним відносинам з Москвою.

У четвер, 6 травня, в Києві має відбутися зустріч Ентоні Блінкена з Володимиром Зеленським, за підсумкам якої вони дадуть спільну пресконференцію.

Держсекретар прибув до української столиці 5 травня пізно ввечері.

У поїздці до Києва Блінкена супроводжує Вікторія Нуланд, яку нещодавно Сенат затвердив на посаді заступника держсекретаря з політичних питань.

Раніше повідомлялося, що США готувалися до ще одного набору санкцій проти газопроводу "Північний потік-2". Йшлося про оператора будівництва і низку інших причетних до проєкту компаній.

Держсекретар США Ентоні Блінкен вимагав від таких компаній припинити роботу. Він заявив, що будь-яка організація, залучена до будівництва газопроводу, ризикує потрапити під санкції.

За темою:

Європарламент закликав зупинити будівництво «Північного потоку-2»

Німеччина звільнила «Північний потік-1» від норм європейського законодавства на 20 років

Nord Stream 2 намагається вийти з-під газової директиви ЄС

Може зацікавити