Цей рік останній для обленерго

Юлія НосулькоЦього року припинять своє існування всі українські обленерго в тому вигляді, в якому вони зараз існують.

Компанії, з якими взаємодіє практично кожен українець, назавжди зміняться. В рамках закону "Про ринок електричної енергії" всіх їх до середини грудня буде розділено на дві компанії: оператора розподільчих мереж і постачальника електроенергії. Навіщо це робиться, як це вплине на постачання електроенергії і як це торкнеться нас із вами?

Монополія VS конкуренція

Електричні мережі, підстанції, трансформатори та ін. – це інфраструктура природної монополії. Адже будувати паралельні лінії електропередач немає сенсу. Отже, електромережі, як і газопроводи, як і залізничні колії в усьому світі – монополії. Сьогоднішні обленерго об'єднують цю монопольну функцію з постачанням електроенергії – з діяльністю, яка може і мусить бути конкурентною. Однак, не секрет, що, будучи і розподільчою компанією, і постачальником, обленерго можуть намагатися обмежувати доступ конкурентів на свою територію.

У Європі рішення про обов'язкове відділення конкурентних видів діяльності від монопольних було прийнято майже десять років тому. У законі про ринок електроенергії, який набрав чинності в червні 2017 року, закріплено дві принципові вимоги так званого Третього енергопакету ЄС: поділ обленерго (т. зв. unbundling) і, як наслідок, право клієнтів вільно вибирати собі постачальників.

Нові постачальники

Постачальник електроенергії, виділений з обленерго, стане лише однією з подібних компаній. В умовах забезпечення рівного доступу до мереж очікується поява нових продавців. У Норвегії таких компаній понад 100, в маленьких Нідерландах – понад 200. Вони зможуть запропонувати українцям якісно новий рівень сервісу, нові послуги. Будуть змушені конкурувати і в ціні, і в якості. Для постачальника, виділеного з обленерго, це стане викликом – прийняти нові правила гри і на порядок підвищити якість послуг.

Постачальники пропонуватимуть вільні ціни. З досвіду Європи, пропонуватимуться різні тарифні пакети в залежності від потреб споживачів. Це схоже на те, як формують тарифи оператори мобільного зв'язку. У перспективі ці постачальники продаватимуть не лише електроенергію, а цілі пакети послуг, як-от електроенергію, газ, гарячу воду, інтернет та ін.

Чого чекати споживачеві в 2018 році

Протягом 2018 р. обленерго будуть проходити процес поділу. Ймовірно, деякі з них пройдуть його раніше грудня і виділять постачальника вже найближчим часом. Київенерго вже з березня відокремить виробництво електроенергії від розподілу і постачання. Ці функції тимчасово, до грудня, об'єднуватиме компанія Київські електромережі. Згодом за нею залишиться тільки функція оператора розподільних мереж.

До грудня для споживача принципових змін не відбудеться, крім нової назви компанії в платіжці і нового розрахункового рахунку. Втім, постачальники постараються зробити ці зміни непомітними для клієнтів. Ціна в 2018 році буде так само встановлюватися державою, як і раніше, і реформа на неї не вплине.

Що чекати після старту нового ринку

У грудні повинні розділитися все обленерго. З цього моменту споживачам потрібно буде укласти нові договори з постачальниками. Для постачання електроенергії населенню і невеликим непобутовим споживачам на базі виділених з обленерго постачальників будуть створені так звані постачальники універсальних послуг. Вони будуть поставляти електроенергію за ціною, розрахованою за затвердженою регулятором методикою. Після старту ринку (липень 2019 року) абсолютно всі споживачі зможуть вибирати собі постачальника. Той, хто захоче змінити постачальника, зможе це зробити, уклавши контракт із новою компанією.

Залишається не до кінця вирішеним питання, чи буде споживач змушений укладати два контракти (один – з постачальником, інший – з оператором розподільчих мереж), маючи в платіжці два окремих тарифи.

Безумовно, ці зміни зажадають великої роз'яснювальної роботи з боку держави, регулятора, а також самих енергокомпаній.

Так, 2018 рік стане роком найважливіших трансформацій для енергокомпаній. Звичних обленерго вже не буде. Втім, зміни цього року для українців носитимуть радше формальний характер. А з розвитком ринку, з появою конкуренції, прийдуть у нашу країну і європейські стандарти обслуговування.

Юлія Носулько, ДТЕК, «Новое время»

Може зацікавити

Віялові відключення світла