Скільки доведеться жити за графіками відключення світла

«Нам психологічно треба бути готовими»: скільки доведеться жити за графіками відключення світла

З пошкодженням або зруйнованістю 73% теплових електростанцій та непрацездатністю 20% гідроенергетичних блоків, в Україні виникли серйозні проблеми з виробництвом дешевої електроенергії.

Навіть із застосуванням імпорту, можливості обмежені, оскільки потужності наших енергомереж не в змозі переносити більше 15% енергії від потреб країни. До того ж, ситуацію ускладнює окупація Запорізької АЕС, що становить 45% обсягу атомної енергії в країні.

Гроші, отримані від підвищеного тарифу, будуть спрямовані на ті ж цілі, що й раніше. Однак держава вирішила, що дві державні енергогенераційні компанії повинні взяти на себе відповідальність за вирівнювання різниці між ринковою ціною та тарифом. Це сталося після того, як деякі енергетичні об'єкти були пошкоджені ракетами та захоплені російськими військовими, що призвело до зміни підходу до фінансування і відшкодування збитків. Особливий аспект цієї ситуації полягає в терміні "ПСО", що розшифровується як "покладення спеціальних обов'язків".

Це означає, що енергетичні компанії не можуть продавати електроенергію за своїми умовами, але змушені діяти відповідно до регульованих тарифів ПСО, які встановлюються державою. Така система дозволяє збалансувати вартість енергії та покрити витрати на виробництво, зокрема, витрати на електрику від теплових та зелених електростанцій.

Директор Центру досліджень енергетики, Олександр Харченко, висловлює переконання, що потрібно готуватися до можливих відключень електропостачання і звикати до цієї ситуації. Він наголошує, що цей процес може тривати принаймні два роки.

"Нам психологічно треба бути готовим до того, що така ситуація буде довго. А може і погіршитися", - додав Іван Плачков, голова Ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї.

Олександра Торохтій, Politeka

Може зацікавити

Постачання електроенергії