ПСО на ринку електричної енергії має бути фінансовим

Всеволод КовальчукМеханізм покладання спеціальних обов'язків на ринку електричної енергії має бути тільки фінансовим, а не товарним як наразі. Про це 19 серпня в ефірі телеканалу «Еспресо» розповів Всеволод Ковальчук, екс-керівник НЕК «Укренерго».

Свого часу, коли ця модель ПСО розроблялась більше року тому, була дуже активна позиція багатьох, правильно налаштованих на розвиток ринку і я себе теж до них відношу, і НКРЕКП в той період, і представники Європейського співтовариства казали: «Якщо ПСО і є на ринку, то воно має бути фінансовим, тобто якщо ви вже володієте «Енергоатомом», нехай він на ринку заробляє гроші, а ви забираєте свої дивіденди», - пояснив Ковальчук.

А вже після цього Уряд, може розподілити доходи державних генеруючих підприємств - чи то для підтримки населення, чи для «зеленої» генерації.

«Будь ласка, використовуйте їх як хочете: для підтримки населення, для «зелених» якщо хочете, для нової генерації. Адже держава як власник, має право розподілити ці кошти як захоче. Чи дати їх на капітальні вкладення для компанії, або забрати собі у вигляді дивідендів. Але тоді це прогнозований, нормальний механізм, який можна спокійно обрахувати», - сказав він.

За його словами, дана проблема досить глобальна, адже немає нормальної чіткої структури, яка дозволяла б управляти фінансами на ринку електроенергії при існуючому дефіциті коштів.

«Треба перенаправляти фінанси, а вони (Уряд, Міністерство енергетики - ред.) намагаються перенаправляти обсяги електричної енергії, що в принципі не природньо, в тому числі і для ПСО», - підкреслив Ковальчук.

Ковальчук пояснив, що Уряд намагається змінювати існуючий – товарний механізм ПСО майже щоквартально, а останнім часом ледь не щомісяця, внаслідок постійних змін на ринку. Проте це не допомагає:

«Це ПСО настільки криве і неправильне, що його в принципі треба взагалі глобально відміняти, і вводити інший механізм підтримки вразливих верств споживачів, в нашому випадку – населення. Поки існує це ПСО у державної генерації буде постійна проблема», - підсумував екс-керівник оператора системи передачі.

ExPro

Може зацікавити

Новини від Енергоатома