Для збалансованості фінансових розрахунків на ринку електроенергії потрібно змінити механізм ПСО

Володимир КудрицькийЩоб збалансувати фінансові розрахунки на ринку електричної енергії, потрібні зміни існуючої моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електричної енергії, а також перегляд тарифу на передачу електроенергії НЕК «Укренерго».

Про це сказав в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький під час веб-конференції Європейської Бізнес Асоціації «Енергетична безпека України в умовах надзвичайної ситуації та подальший вихід із кризи».

«Сьогодні ринок має покривати своїми фінансовими ресурсами два різновиди ПСО: забезпечення пільгових тарифів на електроенергію для населення і компенсацію витрат на сплату «зеленого» тарифу. Їх загальний обсяг вже цього року може скласти до 80 млрд грн. Це фактично третина обсягу ринку. І в умовах попиту, який скорочується, і недосконалого механізму ПСО це створює фінансові дисбаланси, які призводять до ланцюгової заборгованості. Укренерго має борг перед «Гарантованим покупцем», «Гарантований покупець» – перед виробниками з ВДЕ та НАЕК «Енергоатом» і так далі. Це фактично вплине на всіх учасників ринку», – сказав Володимир Кудрицький.

Він наголосив, що аби вийти з кризової ситуації, потрібно оновити прогнозний баланс електроенергії, адже існуючий розроблявся до впровадження карантину і тому не враховує різке скорочення споживання електроенергії. Після цього потрібно буде розглянути при яких сценаріях ринок електроенергії буде фінансово збалансованим. Одним з інструментів для такого балансування є змінення тарифу на передачу, з якого Укренерго фінансує всі компенсації в межах ПСО. При цьому в структурі тарифу обсяг коштів, передбачений для компенсації витрат «Гарантованого покупця» на сплату «зеленого» тарифу, є меншим за той, що сьогодні потрібен. Тому необхідно визначити, яким має бути розмір тарифу на передачу, аби повністю збалансувати фінансові розрахунки на ринку.

Водночас поточна ситуація додатково ускладнюється низьким рівнем розрахунків на ринку електроенергії.

«Рівень розрахунків учасників ринку за послуги Укренерго сьогодні складає близько 60%, і він знижується. Гадаю, в період карантину не тільки ми, але і всі решта енергокомпаній, збирають значно менше коштів з ринку, ніж виставляють в рахунках. Це означає, що сьогодні ми існуємо в режимі покриття тільки таких найбільш нагальних витрат, як податки, зарплати тощо. Водночас борги, накопичені за останні два-три місяці, неможливо швидко покрити за сьогоднішніх умов», – підкреслив Володимир Кудрицький.

За темою:

Енергетична безпека країни в умовах надзвичайної ситуації та подальший вихід із кризи

А тепер про темну сторону PSO

Гарантований покупець отримує збитки через ситуацію на ринку

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень