Energy Club про методику переходу на RAB-тариф

про методику переходу на RAB-тарифНКРЕКП оприлюднила прєкт змін до стимулююче регулювання для енергорозподільчих компаній. Опрацювавши проєкт, експерти Energy Club дійшли висновку, що даний документ не зможе забезпечити досягнення ключових цілей, що поставлені перед Методологію, а саме - оновити інфраструктуру електромереж України, суттєво зменшити технологічні втрати та створити короткострокові та довгострокові стимули для підвищення ефективності роботи.

Запропонована методологія суттєво суперечить міжнародній практиці, що є зрозумілою для більшості системних інвесторів. Проєкт необхідно істотно доопрацьовувати, зокрема, в наступних питаннях:

  • недоцільно розділяти активи на нову та стару бази активів. Це суперечить цивілізованим європейським практикам і не вбачається ефективним нововведенням в Україні. Водночас вважаємо, що необхідно передбачити перехідний період з нормою прибутку 15% протягом 2-х років та за результатами перехідного періоду передбачити методику розрахунку оптимальної норми прибутку на стару та нову базу активів;
  • ставки (норми прибутку) в європейських країнах відповідають показнику середньозваженої вартості капіталу WACC, такий же підхід вважаємо за доцільне використовувати й в Україні. Практично в усіх країнах одна норма прибутку застосовується до єдиної бази активів.
  • врахування норми прибутку має відбуватись в поточному році інвестування без відтермінування на подальші періоди, що збільшує ризики інвестування та вартість капіталу.

 

Звернення Energy Club до Голови НКРЕКП

 

За темою:

Проєкт змін до нормативної бази RAB-регулювання

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень