Проєкт змін до нормативної бази RAB-регулювання

НКРЕКП оприлюднила прєкт змін до стимулююче регулювання для енергорозподільчих компаній.

Законами України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» передбачено створення сприятливих умов для залучення інвестицій у розвиток ринків у сферах енергетики та комунальних послуг, а також що методики (порядки) встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії мають забезпечувати справедливі норми прибутку на інвестований капітал, а також короткострокові та довгострокові стимули операторам систем розподілу до підвищення ефективності.

На сьогодні є необхідність в удосконаленні окремих положень нормативної бази НКРЕКП з питання впровадження стимулюючого регулювання для операторів системи розподілу з урахуванням вимог Закону України «Про ринок електричної енергії».

У зв’язку з цим, виникає необхідність внесення змін до:

  • постанови НКРЕ від 11 липня 2013 року № 899 «Про затвердження Порядку визначення регуляторної бази активів суб’єктів природних монополій у сфері електроенергетики»;
  • постанови НКРЕ від 23 липня 2013 року № 1009 «Про встановлення параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії, для цілей стимулюючого регулювання»;
  • постанови НКРЕ від 26 липня 2013 року № 1029 «Про застосування стимулюючого регулювання у сфері передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами»,
  • постанови НКРЕКП від 05 жовтня 2018 року № 1175 «Про затвердження Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії».

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП».

 

Проєкт постанови разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею

 

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 1 червня 2020 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси:

НКРЕКП, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ;
контактна особа: Кириленко Ірина Павлівна, тел. (044) 204-48-88.

Може зацікавити

Скасування RAB-тарифів у нинішніх умовах може призвести до катастрофічних наслідків
Підготовка до опалювального сезону
Введено в експлуатацію четвертий агрегат Дністровської ГАЕС