Новий ринок електроенергії: рубікон перейдено?

Новий ринок електроенергії: рубікон перейдено?

22 серпня 2018 року відбулася фахова дискусія: «Новий ринок електроенергії: рубікон перейдено?». Організатором заходу виступив Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Під час фахової дискусії розглянуті питання поточного стану впровадження ринку електроенергії та викликів на цьому шляху.

Як зазначають організатори заходу, безпосередньо у професійній дискусії брали участь представники Уряду України, Представництва ЄС в Україні, Посольства Польщі в Україні, Укренерго, Українська енергетична біржа, експертна спільнота і громадськість.

Представники експертної спільноти підтримують запровадження ринку електричної енергії та рекомендують прискорити цей процес.

«Ініціативи НКРЕКП щодо синхронізації вторинного законодавства дозволять успішно виконати комплекс заходів для своєчасного запуску ринку електричної енергії та трансформації української енергосистеми за найкращими європейськими зразками», - підсумував директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Під час заходу було констатовано складну ситуацію з імплементацією прийнятого Закону України «Про ринок електричної енергії», зокрема, це стосується значного обсягу нормативних документів, що треба розробити та прийняти.

Необхідність термінової розробки та прийняття вторинного законодавства пов’язано з важливістю виконання Україною міжнародних зобов’язань, положення Угоди про асоціацію з ЄС щодо реформування енергоринку та імплементації Третього енергетичного пакету ЄС.

Виходячи з вищенаведеного, беручи до уваги ідеї та пропозиції, висловлені у виступах учасників та загальній дискусії, експерти рекомендують Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на засіданні, яке відбудеться 23 серпня 2018 року, ухвалити Постанову  щодо визнання такими, що втратили чинність деякі постанови НКРЕКП та пришвидшити розробку та гармонізацію нормативно-правової бази, що регулюватиме відносини у новому ринку електричної енергії.

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів