Київська ТЕЦ-6

Київські ТЕЦ повністю зупиняться опівночі 1 серпня?

Столичні ТЕЦ буде повністю зупинена в 00:00 1 серпня через відсутність договору на постачання газу між комунальним підприємством «Київтеплоенерго», якому з 1 серпня в управління переходить ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, і НАК «Нафтогаз України ». Про це повідомляє УНІАН.

У прес-службі КМДА повідомили, що зараз сторони перебувають у процесі переговорів про постачання газу і столична влада робить все, для того щоб не допустити зупинки ТЕЦ.

22 травня влада Києва повідомила, що «Нафтогаз» відмовляється укладати договір на поставку газу з «Київтеплоенерго» через борги попереднього оператора «Київенерго» (загальна сума заборгованості становить близько 5 млрд грн). У відповідь на це 23 травня на засіданні Київради було прийнято рішення, згідно з яким боргові зобов'язання «Київенерго» не підлягають передачі «Київтеплоенерго».

23 травня «Нафтогаз» заявив, що готовий укласти договір на поставку газу з «Київтеплоенерго» відразу після вирішення питання правонаступництва 5 млрд грн боргів, які були накопичені «Київенерго».

Заступник голови КМДА Пантелєєв заявив, що заборгованість ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» включає в себе близько 1, 2 млрд грн нарахованих штрафів і пені, тому питання погашення боргових зобов'язань потребує вирішення на національному рівні. Щодо 1,2 млрд грн, зазначив він, між сторонами триває судовий спір.

Пантелєєв звернув увагу, що з 1 серпня через припинення подачі газу змушені будуть зупинитися найбільші теплоелектроцентралі України - ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, які виробляють не лише тепло, а й електроенергію.

Міська влада Києва зобов'язала керівників комунальних закладів охорони здоров'я, підприємств і установ до 30 липня вжити ряд заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, які можуть виникнути в результаті зупинки роботи Київських ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Керівники медичних закладів охорони здоров'я повинні привести в готовність наявні автономні джерела живлення; забезпечити можливість підключення пересувних автономних джерел живлення для закладів охорони здоров'я в разі відключень мереж електропостачання; розробити план реагування закладів охорони здоров'я на випадок відключення електропостачання.

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості