Україна втратила транзит до Румунії

Оператор ГТС УкраїниРосійський Газпром поступово зменшує транзит через Україну – з 1 квітня газ до Румунії більше не постачається з українського напрямку.

Про це повідомляє OilPoint з посиланням на керманича Оператора ГТС України (ОГТСУ) Сергія Макогона.

«Поступово Газпром зменшує транзит через Україну. Після запуску Турецького потоку-1 і 2 транзит до Туреччини, Греції і Болгарії повністю перейшов з України в нові газопроводи. А з 1 квітня і поставки газу в Румунію повністю забезпечуються з боку Болгарії через Турецький потік-2», – зазначає Сергій Макогон.

Глава ОГТСУ зазначив, що зараз на південному напрямку транзит газу через Україну виконується тільки в Молдову. А якщо буде добудовано продовження «Турецького потоку» через Болгарію і Сербію, то «Газпром» переведе на цей газопровід транзит в Угорщину.

Для України це означає додаткову втрату 10-12 млрд кубометрів транзиту щорічно. Дуже важливо не допустити завершення будівництва «Північного потоку-2.

Він додав, що транзит газу для України це не тільки отримання значного доходу, але також важливий елемент енергетичної безпеки країни.

Раніше повідомлялось, що, за словами голови ради директорів Газпрому Віктора Зубкова, компанія не буде переглядати умови газового контракту з Україною, оскільки в пріоритеті для неї зараз – завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Нагадаємо, що договір на транзит передбачає щорічне бронювання потужностей української ГТС для транспортування російського газу в 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м щорічно. Мінімальна гарантована сума виручки за послуги організації транспортування газу «Газпрому» за п’ять років складе понад $ 7,1 млрд.

Крім того, за умовами контракту, щомісячні додаткові замовлення обходяться на 20% дорожче і так найвищого для «Газпрому» транзиту газу в Європу – $ 38,1 за тисячу кубометрів.

 

За темою:

Транзит газу через Україну за 2020 рік

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

Підписано угоду для забезпечення транзиту російського газу на найближчі п’ять років

Може зацікавити