Ціна газу на УЕБ досягла історичного максимуму – вище 20 000 грн/тис. куб. м по передоплаті

УЕВЦіни на природний газ на ТБ «Українська енергетична біржа» (УЕБ) у ході аукціону 2 вересня встановили новий історичний максимум, перевищивши 20 000 грн/тис. куб. м (з ПДВ) на умовах передоплати. Це також найвищі ціни на ринку з його відкриття у 2015 р.

ТОВ «Укр Газ Ресурс» продало 50 тис. куб. м ресурсу вересня за ціною 20 100 грн/тис. куб. м (з ПДВ). Загалом, 5 лотів по 10 тис. куб. м, умови оплати – передоплата до 7 вересня. Востаннє компанія виходила на біржу у грудні 2020 р. «Бачимо, що ціни ростуть і вже є покупці, які готові купувати за такими цінами, це хороша новина для нас», - зазначив у коментарі ExPro представник компанії.

Основна причина росту цін на природний газ в Україні – ріст котирувань на європейських хабах під впливом ряду причин. З 1 вересня транзит російського газу через Україну знизився на 15 млн куб. м на добу. Крім того, знизились поставки по газопроводу «Ямал-Європа» - з 2,5 до 2,1 млн куб. м на годину. Росту цін також сприяло припинення відвантажень з LNG терміналів США у зв’язку з небезпекою від урагану Ida біля південного узбережжя Північної Америки. В свою чергу, Бразилія планує нарощувати імпорт американського LNG, що може створити додатковий дефіцит на ринках Європи та Азії.

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії