Укренерго ініціювало розширення співпраці з ЄБРР

Укренерго ініціювало розширення співпраці з ЄБРР

5 березня 2019 р. Європейський банк реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР) спільно з Міністерством фінансів України переглянули портфель проектів Банку у державному секторі України. Розглядався також статус реалізації інвестиційних проектів Укренерго, що фінансуються за участю ЄБРР.

Зокрема, йшлося про проекти будівництва повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС-Київська та ЛЕП 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська на загальну суму 310 млн. євро.

Ці проекти – наймасштабніші в Укренерго як за обсягами будівництва так і за значимістю. Будівництво двох системоутворюючих ліній 750 кВ передбачене Енергетичною стратегією України та планом розвитку енергосистеми і спрямоване для забезпечення видачі потужностей атомних електростанцій та підвищення безпеки та надійності енергопостачання. Наразі більшість робіт за проектами завершено: за проектом «ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС-Київська» введено в експлуатацію 475 км ПЛ 750 кВ та встановлено другий автотрансформатор на ПС «750 кВ «Київська», за проектом «ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська» побудовано ПС 750 кВ «Каховська», споруджено майже 45 км заходів ПЛ 330 кВ та виконано 86% робіт з будівництва лінії 750 кВ ЗАЕС – Каховська. 

Водночас, Укренерго ініціювало розширення співпраці з ЄБРР, зокрема започаткування нового інвестиційного проекту «Модернізація мережі електропередачі «Укренерго» вартістю 149 млн. євро.

Проект передбачає заміну трансформаторного обладнання та реконструкцію 12 підстанцій 750-330 кВ з впровадженням автоматизованих систем керування технологічними процесами. Автоматизація підстанцій дозволить впровадити сучасні технології дистанційного керування енергооб’єктом, підвищить безпеку та надійність передачі електроенергії, що є однією з ключових вимог при інтеграції енергосистеми до ENTSO-E. В результаті розгляду інвестиційного портфелю з Укренерго ЄБРР відзначив значний прогрес у реалізації проектів і висловив свою зацікавленість щодо найшвидшої підготовки нового проекту автоматизації підстанцій.

Водночас, особливу увагу ЄБРР звернув на проблеми затримки погодження платежів на суму майже 1,8 млн. євро з боку Міненерговугілля, а також вирішення питання щодо погодження проектної документації за проектом будівництва ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська.

Затягування вирішення цих питань є суттєвим ризиком, що може призвести до затримки завершення будівництва цієї ЛЕП.

Оновлення статусу реалізації проектів ЄБРР проводить двічі на рік для контролю ефективності їх впровадження, виявлення ризиків для їх вчасного усунення. Попередній такий перегляд інвестиційного портфелю ЄБРР відбувся у вересні 2018 року.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України