Мінфін створив комісію з корпоратизації Укренерго

Національна енергетична компанія «Укренерго»Міністерство фінансів України створило комісію з реорганізації державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго»» в приватне акціонерне товариство (ПрАТ). Відповідний наказ було затверджено 22 лютого.

Комісія працює на чолі з заступником Міністра фінансів Василем Шкураковим та складається з 12 представників від Мінфіну, Укренерго, Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

В ході першого засідання комісія розробила план перетворення держпідприємства, що, зокрема, передбачає:
· створення інвентаризаційної комісії;
· проведення інвентаризації активів та зобов’язань Укренерго станом на 31 березня 2019 року;
· складання акту оцінки майна;
· затвердження Мінфіном статуту ПрАТ;
· затвердження складу наглядової ради реорганізованого акціонерного товариства.

Одна з головних задач Мінфіну – прискорення процесу корпоратизації Укренерго. Це є однією з умов сертифікації компанії як незалежного оператора системи передачі електроенергії.

Корпоратизація Укренерго дозволить ефективно імплементувати законодавство про ринок електроенергії, а також відокремити контроль за виробництвом електроенергії та її передачею (анбандлінг). Це є однією з умов отримання кредитних коштів в рамках Меморандуму про взаєморозуміння з ЄС.

Довідково
Міністерство фінансів України отримало право на управління державним підприємством «НЕК «Укренерго» 4 лютого 2019 року. Відповідний акт приймання-передачі було підписано Комісією з питань передачі цілісного майнового комплексу ДП «НЕК «Укренерго», створеною Мінфіном на виконання розпорядження КМУ від 14.11.2018 № 1001. З моменту підписання документу Укренерго перейшло зі сфери Міністерства енергетики та вугільної промисловості до Міністерства фінансів.

Інф. Мінфін

За темою:

Процес корпоратизації Укренерго розпочався
Кабмін передав Укренерго до сфери управління Мінфіну

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України