Щодо сертифікації оператора системи передачі

Верховна Рада УкраїниВерховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт №3364-1 (д), який дозволяє сертифікувати НЕК «Укренерго» як оператора системи передачі (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (Independent System Operator). Після набуття чинності Укренерго отримає можливість подати до НКРЕКП документи для сертифікації, яка є обов’язковою передумовою інтеграції ОЕС України до енергомережі континентальної Європи ENTSO-E.

Законопроєктом вносяться зміни до ЗУ «Про ринок електричної енергії», «Про управління об’єктами державної власності», «Про Кабінет Міністрів України», а також до Господарського кодексу України.

«Ми дуже вдячні всім, хто доклав зусиль для створення та прийняття законопроекту №3364-1 (д). Це була важка, але дуже важлива робота, яка дозволяє нам стати на крок ближче до інтеграції в ENTSO-E. Сподіваємося, що ми й надалі будемо також ефективно співпрацювати для досягнення цієї стратегічної для української енергетики мети», — зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, повідомляє прес-служба компанії.

Важливо підкреслити, що під час підготовки до другого читання в законопроєкт №3364-1 (д) були додані норми, які відкривають можливості для впровадження спільних аукціонів на розподілення пропускної спроможності міждержавних перетинів.

Спільні аукціони з розподілу міждержавних перетинів між Україною та сусідніми ОСП зони ENTSO-E значно спростять експорт/імпорт електроенергії до/з Європи. А саме забезпечать безперешкодний доступ всіх учасників ринку до пропускної спроможності міждержавних перетинів, мінімізують кількість процедур, необхідних для забезпечення міждержавної торгівлі електроенергією, та значно прискорять їх проходження. Ці заходи створять умови для максимальної конкуренції між виробниками та імпортерами електричної енергії та утворення справедливої ринкової ціни на неї.

Крім того впровадження спільних аукціонів дозволить вирішити проблему із справлянням плати за послуги з передачі при експорті електроенергії. Це надзвичайно важливо для забезпечення фінансової стабільності оператора системи передачі, оскільки наразі з цього питання триває низка судових спорів між ОСП та експортерами електроенергії. Водночас, після впровадження спільних аукціонів, Укренерго отримає можливість компенсувати витрати на послуги з передачі під час експорту електроенергії відповідно до механізму ITC (Inter-Transmission System Operator Compensation), який діє в країнах ENTSO-E.

 

За темою:

Укренерго готують до ENTSO-E

Сертифікація Укренерго — обов’язкова умова членства Укренерго в ENTSO-E

Укренерго оскаржує в апеляції рішення суду щодо скасування плати за передачу при експорті електроенергії

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України