Прес-конференція Української вітроенергетичної асоціації, Української асоціації відновлюваної енергетики та Європейсько-українського енергетичного агентства

Державне рейдерство або нова інвестиційна політика для «зеленої» енергетики?

5 червня 2020 року, в інформаційному агентстві “Інтерфакс-Україна” відбулася спільна прес-конференція трьох провідних асоціацій відновлюваної енергетики України: Української вітроенергетичної асоціації, Української асоціації відновлюваної енергетики та Європейсько-українського енергетичного агентства: “Державне рейдерство або нова інвестиційна політика для “зеленої” енергетики?”.

Енергетика України переживає небачену раніше кризу, яка стала прямим наслідком запуску непродуманої моделі ринку електроенергії, популістських дій влади і лобіювання інтересів фінансово-промислових груп в законодавчих та виконавчих органах влади. Ряд рішень і дій, які спочатку здавалися проявами некомпетентності, халатності і корупції, тепер склалися в єдину систему - державний механізм рейдерства, спрямований проти інвесторів у відновлювану енергетику.

На прес-конференції виступили:

  • Ігор Тинний, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики
  • Андрій Конеченков, Голова правління УВЕА та Віцепрезидент WWEA
  • Карл Стурен, засновник та Генеральний директор “Vindkraft Ukraina”, компанія-член УВЕА
  • Олександра Гуменюк, Директор Європейсько-Українського енергетичного агентства

Андрій Конеченков зазначив, що після довготривалих майже 9 місяців перемов, у гравців ринку з'явилося відчуття близькості до фінального етапу - узгодження компромісного Меморандуму між інвесторами та державою: “Однак зараз, в ситуації, коли Андрій Герус говорить про знищення "зеленої" енергетики, не враховуючи наслідки для України, як з боку інвесторів, так і з боку міжнародної спільноти, хотілося б зрозуміти: хто визначає політику України щодо інвесторів та інвестицій? Як в Україні захищають інвестиції? Хто відповідає перед Президентом України за втілення в життя його закликів і позицій, щодо інвестиційної привабливості держави?”.

Андрій Конеченков також підкреслив, що для стабілізації ситуації в енергетиці та збереження курсу України на декарбонізацію економіки, інвестори готові поступитися 80 млрд грн, які будуть недоотримані внаслідок перегляду “зелених” тарифів. На даний момент подальший розвиток ситуації залежить від Президента України. Тому, УВЕА висловлює надію, що Президент України Володимир Зеленський прийме однозначне і негайне рішення, підтримавши Меморандум між Україною і інвесторами.

Карл Стурен представив на заході позицію іноземних інвесторів: “Усі 9 місяців ми, іноземні інвестори, намагаємося знайти компроміс з державою, проте нас не чують і навіть залякують, щоб змусити відмовитися від своїх проєктів. Через відсутність розрахунків за “зелену” електроенергію ми не можемо розраховуватися по кредитах. Через це, ми і ряд інших гравців ринку, на наступному тижні плануємо подати позови проти Гарантованого покупця”, - заявив Карл Стурен.

УВЕА

Може зацікавити

GreenExpo 2024
 Фінансовий результат від діяльності державних підприємств на ринку електричної енергії в якісних оцінках