WANO

У Києві проходить міжнародна робоча зустріч Всесвітньої асоціації операторів АЕС

Питання організації переведення обладнання АЕС у ремонт за технічним станом (РТС) обговорюють учасники Міжнародної робочої зустрічі Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС, WANO), яка проходить 10-11 грудня у Києві.

У зустрічі взяли участь фахівці українських АЕС, ВП «Атомремонтсервіс», Дирекції з ремонту НАЕК «Енергоатом», а також представники АЕС Пакш (Угорщина), АЕС Бушер (Іран), компанії ČEZ a.s (Чехія) та Білоруської АЕС.

Вітаючи учасників робочої зустрічі, віце-президент НАЕК «Енергоатом» Володимир Пишний підкреслив важливість обміну досвідом між фахівцями АЕС з різних країн, в яких експлуатуються реактори типу ВВЕР. «Хочу зазначити, що Енергоатом давно працює над проектом переведення обладнання АЕС у ремонт за технічним станом. Сподіваюсь, що сьогоднішня зустріч дасть поштовх для нашої спільної роботи за таким важливим напрямом, як організація ремонтів на атомних електростанціях. Об’єднавши наш досвід, ми зможемо досягти як оптимізації строків ремонтів АЕС, так і більш ефективного використання людських та фінансових ресурсів», - наголосив Володимир Пишний.

Довідково
Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, для того щоб члени Асоціації могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності при експлуатації своїх атомних станцій. Асоціація створена в 1989 році. Її члени входять до чотирьох регіональних центрів - Атлантського, Паризького, Московського і Токійського.
Починаючи з 2022 року партнерські перевірки і повторні партнерські перевірки Асоціації на атомних електростанціях України буде організовувати і проводити Паризький центр ВАО АЕС. Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Енергоатомом та Паризьким центром ВАО АЕС було підписано 20 жовтня 2019 року у ході Генеральної асамблеї ВАО АЕС, яка відбувалась у Лондоні.

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити